h

Nieuws uit 2023

24 december 2023

Lood en Budel

Foto: SP

In een uitzending van Pointer dd 28 oktober 2023 over een viespeukend bedrijf uit Veendam stelde Pointer, dat dit bedrijf na Tata Steel en Nyrstar Budel de derde loodlozer in de atmosfeer was.
Reden voor SP-woordvoerder Irma Koopman te vragen hoe dat precies zat. Immers, lood en Budel is een historisch een gevoelige combinatie en de provincie is bevoegd gezag voor Nyrstar.

Lees verder
10 december 2023

vragen over verdwijnen voorziening in Megen

Zorgorganisatie Dichterbij heeft eenzijdig besloten om de dagbestedingslocatie 'Antoon en Frans' in Megen te sluiten. De dagbestedingslocatie betreft een bakkerij annex lunchroom in het historische centrum van Megen. De ruimte wordt gedeeld met het Toerisme Informatiecentrum Megen (TIM) en er worden lokale producten verkocht van de Zusters Clarissen en lokale ondernemers. Het betreft nadrukkelijk een maatschappelijke voorziening in de kern Megen (1.725 inwoners) waar inwoners elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten en waar toeristen ontvangen en geïnformeerd worden. Daarnaast is het een centraal punt voor lokale ondernemers. Het sluiten van de dagbestedingslocatie heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid en het toerisme. Ondanks dat de Provincie Noord-Brabant geen directe partij is kunnen wij wel een verbindende rol spelen. In het bestuursakkoord is het belang van de levendigheid en vitaliteit van kleine kernen opgenomen. Maurice Spapens van de fractie van de SP Statenfractie Noord-Brabant stelt daarom de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten: Lees verder
7 december 2023

Commerciële huisartsen in Brabant

Eerder dit jaar werden we opgeschrikt door de plotselinge sluiting van de deuren van een huisartsenpraktijk in Reusel. Statenlid Irma Koopman stelde toen vragen over de betrouwbaarheid en bereikbaarheid van huisartsen en de wenselijkheid van dit soort overnames. Ze opperde een plan waarbij de Provincie een rol op zich kon nemen bij overnames.

Lees verder
6 december 2023

Hoe zit het met handhaving geurnormen Provincie Noord-Brabant?

Op 14 september 2022 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in een zaak aangespannen door een aantal belangenverenigingen en milieuorganisaties. Deze uitspraak heeft veel stof doen opwaaien op het gebied van geurnomen. Oscar van Raak van de  statenfractie van de SP zag naar aanleiding van deze uitspraak reden tot het stellen van de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten: Lees verder
27 november 2023

Bedrijventerrein in natuurgebied Lungendonk?

Foto: SP

In Lierop vinden we het natuurgebied Lungendonk. Een mooi en historisch natuurgebied, recentelijk onderzocht door de Rijksdienst in het kader van groen erfgoed.
https://rce.webgispublisher.nl/Viewer.aspx?map=groen%5Ferfgoed

Het gebied loopt door naar het beekdal van de Goorloop. Dit gebied staat al op de historische topografiekaarten van 1850 en 1900 van de Rijksdienst. Wat de SP betreft dus een groen erfgoed.

In onze ogen is het dus ook belangrijk juist groen erfgoed te behouden.

Lees verder
29 oktober 2023

Opinie Oscar van Raak: De Grenzeloze vrije markt

Foto: SP

SP Statenlid Oscar van Raak, schreef een opinieartikel over marktwerking  in het openbaar vervoer, de energiebedrijven enz en de gevolgen daarvan voor de gewone Brabanders. Aanleiding hiervoor was de verkoop van Arriva aan een Amerikaanse sprinkhaankapitialist.  Gisteren werd dit artikel gepubliceerd in het Brabants Dagblad. Brabants Dagblad - Den Bosch - 28-10-2023 (bd.nl)

Lees verder

Pagina's

U bent hier