h

Nieuws uit 2021

6 december 2021

SP realiseert motie over verbetering recyclingbedrijven

Foto: SP

Bij de begrotingsbehandeling in de provincie Noord-Brabant heeft de SP drie moties ingediend over recyclingbedrijven.
De eerste ging over een structurele aanpak van de milieuschade door recyclingbedrijven, de tweede over dat recyclingbedrijven in publieke of publiek-private handen moeten zijn, en de derde dat AVI in Den Bosch verplaatst moest worden.
De eerste motie is aangenomen en dat is een goed succes.

Lees verder
17 november 2021

Zijn emissieloze bussen echt emissieloos?

Onlangs werd de SP-Statenfractie er door een oplettende Brabander op gewezen, dat de in gebruik zijnde elektrische “ zero emissie” bussen in de concessie Zuid-Oost Brabant toch een uitlaat hebben. Dat zou komen, omdat deze elektrische bussen een Webasto  “waterheater” hebben, die de elektromotor voorverwarmt en daarnaast in de winter het interieur van de bussen verwarmt. Deze Webastoheater verbruikt tussen de 3,5 en 4,5 liter diesel per uur en op de uitlaat ervan zit geen filter.

Lees verder
5 november 2021

Begroting: niet zeuren maar echt wat doen voor de Brabanders

Hieronder de inbreng van SP fractievoorzitter Maarten Everling zoals vandaag ingebracht bij de bespreking van de begroting:

Voorzitter: het goede nieuws. De begroting klopt. Eerlijk is eerlijk: we hebben niet alles na zitten rekenen, maar voor zover we het kunnen beoordelen, zien de cijfertjes er goed uit. En dan het slechte nieuws: de kans dat we tegenstemmen is levensgroot. Waarom? Nouja, wat we het college – en de 2 andere colleges van deze periode – zeker niet kunnen verwijten is inconsequentheid: het borduurt netjes voort op de 3 bestuursakkoorden, op de perspectiefnota. Dus wat hier ligt, is dan ook wat we zouden verwachten. En de SP heeft meerdere malen aangegeven grote moeite te hebben met diverse plannen en voornemens en dat we daarom er niet voor kunnen zijn. Bijvoorbeeld rond stikstof, of de structurele bezuinigingen op cultuur. Ja, tijdelijk is er extra geld, maar na 2023? Dit is nu niet anders bij deze begroting.

Lees verder
5 november 2021

Staten laten directeur onterecht gemaakte reizen met dienstauto niet terug betalen.

De algemeen directeur van de provincie had een afspraak gemaakt met GS dat hij op een terughoudende wijze bij hoge uitzondering gebruik zou maken van de dienstauto met chauffeur of van de taxi. Nou, van die terughoudendheid is weinig sprake als je in een paar jaar tijd voor maar liefst 37.000 euro verreist.

Lees verder
13 oktober 2021

SP-vragen in Brabantse PS over gifvonnis Westerveld beantwoord

De SP-fractie heeft vragen gesteld over het vonnis van de rechtbank Noord-Nederland, waarin uitgesproken werd dat de provincie Drente de effecten van de uitbreiding van de lelieteelt nabij het Natura2000-gebied Holtingerveld. De zaak was aangespannen door Milieudefensie.
Concreet ontstonden de bedreiging voor het Natura2000-gebied vanwege de grondwaterdaling t.b.v. de lelieteelt en het spuiten van gif. Zie (verwijzing naar eerder artikel).
De SP-vragen gingen er, samengevat, over in hoeverre het op een hoog abstractieniveau gestelde vonnis ook een uitwerking had op de provincie Noord-Brabant en zo ja, hoever die invloed strekte.

Lees verder
9 september 2021

Mogen de mensen in Cuijk zelf nog iets zeggen?

De Cuijkse gemeenteraad heeft begin dit jaar (unaniem) besloten via een proces waarbij inwoners zelf meer zeggenschap, invloed en verantwoordelijkheid hebben leefbaarheidsmiddelen beschikbaar te stellen aan de inwoners van haar kernen. Een initiatief dat de Statenfractie van de SP alleen maar toe kan juichen, er wordt immers gewerkt aan de leefbaarheid van de kernen van de nu nog gemeente Cuijk, waarbij inwoners ook nog stevig aan de lat staan.

Lees verder

Pagina's

U bent hier