h

Energie

7 januari 2024

Zonnepanelen op je dak, maar je krijgt er niets voor: Mag dat?

De Waalwijkse wooncorporatie Casade (met huizen in Waalwijk, Dongen en Loon op Zand) wil (een deel van) haar woningbezit verduurzamen. Ze is daartoe een samenwerking aangegaan met INNAX Dakenstroom B.V., gevestigd te Veenendaal en via via dochteronderneming van INNAX GROUP B.V.

Woningbouwverenigingen mogen zelf geen energiecoöperatie runnen.

Lees verder
1 augustus 2023

Energie, sociale impact en gedrevenheid

Foto: SP

Statenlid Jos van der Horst op werkbezoek bij “Brabant geeft energie”.

Op vrijdag 14 juli was Jos van der Horst samen met een handvol andere Statenleden te gast op het duurzaamheidspark net buiten Oss. Het door de provincie gesubsidieerde “Brabant geeft energie” organiseerde deze bijeenkomst. De Statenleden konden kennismaken met een aantal initiatieven die leven op het gebied van energie en duurzame energieopwekking.

Lees verder
3 februari 2023

Maak van energie weer een nutsvoorziening!

Foto: SP

De SP wil dat energie weer een NUTSvoorziening wordt, omdat dat nu nog niet zo is, heeft de SP zelf maar de NUTSvoorziening geregeld!

Lees verder
3 februari 2023

Provinciale Staten van Noord-Brabant weigeren te praten over zeggenschap energiesector

Provinciale Staten weigerden tijdens de Statenvergadering van 3 februari een motie van SP, Lokaal Brabant en 50PLUS te bespreken met als argument dat het weliswaar om een actueel onderwerp gaat, maar er geen sprake zou zijn van urgentie. De motie vroeg aan Gedeputeerde Staten om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de publieke zeggenschap over de energiesector te vergroten of zelfs te bezien of we weer naar een Provinciaal Energiebedrijf moeten.

Lees verder
2 februari 2023

SP Noord-Brabant doet voorstel om energievoorziening in provinciale handen te krijgen

De SP in Noord-Brabant roept op om te bekijken hoe de energievoorziening weer in eigen hand kan worden genomen. Uit onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders het een goed idee vindt als energie weer genationaliseerd wordt. SP-lijsttrekker Nico Heijmans: ‘Energie is een basisvoorziening. Dat hoort niet op de markt thuis. Het is tijd om onze zeggenschap als Noord-Brabant weer terug te pakken zodat we de energierekening van mensen kunnen verlagen door de winsten hiervoor in te zetten.’ Een voorstel hiertoe zal op 3 februari ingediend worden.

Lees verder
20 januari 2023

SP stelt vragen over beëindiging warmtelevering door RWE aan Amernetwerk

Foto: SP

RWE exploiteert de Amercentrale in Geertruidenberg om elektriciteit te maken. Daarbij ontstaat veel afvalwarmte. RWE heeft een contract lopen met de beheerder Ennatuurlijk van het Amernetwerk, via welk net 51.000 huizen en 355 bedrijven in Midden- en West-Brabant warmte krijgen.
Het contract met RWE liep eigenlijk tot 2038, maar RWE mocht het eenzijdig opzeggen en heeft dat gedaan met ingang van 01 jan 2027. Dat brengt de omgeving in de problemen, want bijna alle warmte, die Ennatuurlijk levert, komt van RWE. Vervangende duurzame warmte is niet zomaar, en niet op een termijn van vier jaar, te organiseren.

Lees verder
15 januari 2023

SP trapt Statencampagne af in Tilburg

Foto: SP

De Brabantse SP afdeling trapte zaterdag de campagne voor de provinciale staten af in Tilburg. Ondanks het weer hadden  ruim 40 SPers zich verzameld in het Westerpark. Zij gingen met Tilburgers in gesprek over de hoge energierekening en het plan van de SP om de energiemaatschappijen weer te nationaliseren.

Lees verder
27 maart 2022

SP brengt werkbezoek aan Ennatuurlijk

Ennatuurlijk is de grootste stadsverwarmingsexploitant van Brabant met het grote Amernet, netten in Eindhoven en Helmond, en enkele kleinere. Omdat stadsverwarming een onmisbaar element is in de aardgasloze warmtelevering, en omdat de provincie daar ook het een en ander mee te maken heeft, kwam het gesprek tussen de SP-fractie in PS en Ennatuurlijk tot stand (18 maart 2022).

Lees verder
23 april 2021

Perspectiefnota 2022: Waar blijven de keuzes?

Vandaag wordt door Provinciale Staten de Perspectiefnota 2022 besproken. Hieronder de inbreng van Maarten Everling in de eerste termijn:

Inleiding

Voorzitter. Ik ga in herhaling vallen, maar ter geruststelling van de heer Smeulders: onze moties die we vandaag indienen zijn gloedje nieuw. Maar goed, herhaling dus. Tegelijkertijd ken ik als voormalig docent ook de kracht van herhaling. Maar voorzitter, wat ik bedoel is: PS en GS, kies nu eens! Want toen onze fractie de perspectiefnota doorspitte bekroop ons wederom het gevoel: wat willen we toch veel en wat doen toch weinig. En dat laatste komt echt door het gebrek aan fundamentele keuzes. Op het gebied van landbouw bijvoorbeeld. Wij willen het meest duurzaam zijn, maar ook het meest concurrerend. Maar tegelijkertijd moeten we ook op hightech het meest innovatief zijn. We moeten mega veel woningen bouwen. En natuur moet tegelijkertijd ook allemaal beter worden. We willen dus wonen, leven, recreëren en werken. En het liefst allemaal van alles het ‘beste’ of ‘meeste’. Maar hoe moet dat samengaan dan? Door alles te willen en geen keuzes te maken, doe je alles een beetje en eindig je uiteindelijk met niets. Geen duurzamere landbouw. Geen zogenaamde ‘concurrerende’ positie. Geen betere natuur. Geen woningen. Voorzitter, dit van alles ‘meer’ willen leidt uiteindelijk tot niets. De enige keus die nu eigenlijk gemaakt wordt, is het vasthouden aan de oude politiek.

Lees verder
2 juli 2020

SP wil politieke discussie over Enexis

Enexis Beheer beheert het elektriciteits- en gasleidingennetwerk in Brabant, Limburg en delen van Noord-Nederland. Het valt onder de Enexis Holding. Alle aandelen van Enexis zijn in handen van vijf Nederlandse provincies en zo'n 130 gemeenten. De gemeenten in Noord-Brabant hebben 30,8% van de aandelen in handen en de provincie Noord-Brabant zelf 7,6%.

Foto: SP
Lees verder

Pagina's

U bent hier