h

Nieuws uit 2015

29 december 2015

Wijkraad Brouwhuis sluit convenant met Coppens Diervoeding

 

Eind 2014 zijn SP-fractievoorzitter Nico Heijmans en fractieondersteuner Bernard Gerard ingegaan op een gespreksverzoek van de Wijkraad Brouwhuis (Helmond). Het ging over de veelvuldige stank van de fabrieken op het aangrenzende industrieterrein BZOB. Veel bewoners werden er gek van.
Bovendien had een van die bedrijven, Coppens Diervoeding, illegaal zijn productie vergroot en was dit bedrijf in procedure voor een vergunning die de productie legaal zou verdubbelen.
Daarnaast stinken de mestverwerker Ferm-O-Feed en de varkensslachterij Van Rooi Meat.
De provincie Noord-Brabant is bevoegd gezag voor deze ondernemingen.

Lees verder
15 december 2015

Opinie: Hoe 14% duurzame energie in Brabant in 2020 haalbaar is

In september 2013 hebben instellingen (werkgevers, vakbonden, overheid, milieuorganisaties) het Nederland Energie Akkoord getekend. Ook de provincies. Daarna heeft de provincie Noord-Brabant ook het Brabants Energie Akkoord ondersteund. Dat ligt ten grondslag aan het huidige coalitieakkoord.

De uitvoeringsdiscussie echter verloopt chaotisch. Technische, economische en politiek-filosofische argumenten raken verward, evenals het verschil tussen besparing en opwekking. Dat  schaadt de dringend nodige vooruitgang.

Volgens ondergetekenden komt dat vooral omdat er geen rangorde in de argumenten aangebracht wordt en omdat bruikbare kwantitatieve targets nog ontbreken. Dat leidt tot schimmige betogen waarin percentages op percentages gestapeld worden en ondertussen fouten gemaakt.
Het is beter, en bovendien zeer veel simpeler, om energiebudgetten te noemen met concrete getallen in de gangbare maat PetaJoule (PJ). Eén PetaJoule is de energie in 23 miljoen kg ruwe olie (acht standaard binnenvaarttankers). Onze prioriteit is op de eerste plaats technisch.
De vragen zijn dan simpel: wat verbruikt Brabant nu? Waar moet Brabant in 2020 uitkomen op basis van het Energieakkoord? Wat verbruikt Brabant in 2020 op basis van Business as usual? Conclusie: wat er gebeuren moet om het verschil op te lossen?

Lees verder
13 december 2015

Bushalte Merodelaan wordt Het Glazen Hok

Foto: SP

Het Glazen Huis komt toch een jaar eerder naar
Breda dan verwacht. Maandag 14 december aanstaande al, wordt namelijk de bushalte aan de Merodelaan in de Haagse Beemden omgebouwd tot een kleine variant van het beroemde Glazen Huis van 3FM. Omwonenden en de SP vragen hiermee aandacht voor het verdwijnen van deze en andere
bushaltes in de nieuwe dienstregeling van Arriva die komende week ingaat. "Juist in dit vergrijzende deel van de wijk, is het ongewenst bushaltes op te heffen", zegt Nico Heijmans, fractievoorzitter SP
Noord-Brabant. "Vandaar deze ludieke actie samen met omwonenden. En zoals dat hoort bij het Glazen Huis, halen we natuurlijk ook geld op voor het Rode Kruis!"

Lees verder
4 december 2015

Vragen van de SP-fractie aan GS over de provincie in organisaties op klimaatgebied

De SP-fractie heeft overwegend met waardering kennis genomen van de ambities van de provincie Noord-Brabant op het gebied van energie en klimaat, zoals deze zijn vastgelegd in het PMWP 2016-2021. Wel constateert de SP dat er een belangrijk onderwerp ontbreekt, namelijk de gevolgen van extreme regenbuien in de bebouwde kom van de dorpen en steden. De wateroverlast van opzij (uit rivieren en beken) wordt besproken, maar niet die van boven.

Lees verder
3 december 2015

Brabantse SP vindt brede steun voor hulp mantelzorgers

Foto: SP

In de Brabantse Provinciale Staten heeft de fractie van de SP brede steun gekregen van de andere fracties voor een motie waarin zij Gedeputeerde Staten oproepen om zich in samenwerking met gemeenten, zorgkantoren en anderen in te spannen om mantelzorgers beter te ondersteunen. Ook binnen Gedeputeerde Staten was brede steun en zij heeft deze motie in zijn geheel overgenomen.

Lees verder
2 december 2015

Maar één gegadigde voor busvervoer Z.O. Brabant

Onlangs werd bekend dat de fa. Hermes de enige kandidaat is voor de gunning van het busvervoer in Z.O.Brabant. We kunnen in de pers lezen, dat m.n. het ”emissievrij” rijden voor het afhaken van andere kandidaten heeft gezorgd. Nog even afwachten, of Hermes het echt wordt, maar het lijkt een gelopen race.

Lees verder

Pagina's

U bent hier