h

Commerciële huisartsen in Brabant

7 december 2023

Commerciële huisartsen in Brabant

Eerder dit jaar werden we opgeschrikt door de plotselinge sluiting van de deuren van een huisartsenpraktijk in Reusel. Statenlid Irma Koopman stelde toen vragen over de betrouwbaarheid en bereikbaarheid van huisartsen en de wenselijkheid van dit soort overnames. Ze opperde een plan waarbij de Provincie een rol op zich kon nemen bij overnames.

Commerciële huisartsenpraktijken nemen de patiënten over maar zijn zelf geen huisarts. Ze besparen zoveel mogelijk geld door de spreekuren digitaal te doen, door beperkte bezetting en door steeds andere artsen in te huren. Artsen die de patiënten niet kent.
De SP vindt dat een zeer onwenselijke situatie.

In Bergen op Zoom en Breda kwam een meldpunt over de Co-Med praktijk en SP Tweede Kamerlid Jimmy Dijk stelde meermaals Kamervragen over commerciële huisartsenpraktijken. Er werd zelfs een motie Marijnissen/Bikker aangenomen om overname van huisartsenpraktijken te verbieden.
SP en CU willen verbod op commerciële huisartsenketens - NRC

Inmiddels heeft de Nederlandse Zorgautoriteit besloten om geen goedkeuring te geven aan de overname van 2 huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom.

NZa: geen goedkeuring twee overnames Co-Med | Nieuwsbericht | Nederlandse Zorgautoriteit

Toch blijft Co-Med gewoon doorgaan met het overnemen van nieuwe praktijken. Zie Kamervragen van SP-kamerlid Jimmy Dijk.
Het bericht dat de commerciële huisartsenketens Co-med doorgaat met overnames van nieuwe praktijken | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Wij vinden dat een huisarts belangrijk is voor je eerste zorg, contact, vraagbaak, etctera. En dus geen verdienmodel voor private beleggers.

Reactie toevoegen

U bent hier