h

Opinie

2 april 2024

Het kan veel beter voor Brabantse woningzoekenden

Foto: SP

Het is al erg genoeg dat er in Brabant erg lange wachtlijsten zijn voor een (sociale) huurwoning. Wachtlijsten van 15 jaar zijn echt niet vreemd.

En dan het inschrijven. Wanneer je een (sociale) huurwoning zoekt ben je aangewezen op de website van een woningcorporatie of van verschillende woonruimteverdeelregio’s.
Iedere website komt met eigen regels en voorwaarden en ook de kosten lopen behoorlijk uiteen.

Lees verder
29 oktober 2023

Opinie Oscar van Raak: De Grenzeloze vrije markt

Foto: SP

SP Statenlid Oscar van Raak, schreef een opinieartikel over marktwerking  in het openbaar vervoer, de energiebedrijven enz en de gevolgen daarvan voor de gewone Brabanders. Aanleiding hiervoor was de verkoop van Arriva aan een Amerikaanse sprinkhaankapitialist.  Gisteren werd dit artikel gepubliceerd in het Brabants Dagblad. Brabants Dagblad - Den Bosch - 28-10-2023 (bd.nl)

Lees verder
4 april 2017

CDA & PVV: sneu oppositie voeren !

Oppositie voeren kun je op verschillende manieren doen.

Dat er ook een hele sneue manier is om dat te doen laten CDA en PVV duidelijk zien. Nadat Gedeputeerde Johan van den Hout in het programma "Kraak" van Omroep Brabant de vraag kreeg of boeren of drugsdumpingen het meest schadelijk zijn voor het milieu, gaf hij het antwoord dat niet zozeer de boeren, maar wel hun manier van bedrijfsvoering meer schade aan het milieu toebrengt. Het CDA en de PVV grepen dit direct aan om te proberen de Gedeputeerde onderuit te halen door te stellen dat hij de hele agrarische sector vergelijkt met criminelen.

Lees verder
19 december 2016

Opinie: CDA helpt veehouders niet met misinformatie

Een opinie is een opinie. Prima. Een mening mag je hebben en moet je kunnen ventileren. Dat het CDA de Brabantse plannen voor de veehouderij niet ziet zitten kan ik ze dan ook niet kwalijk nemen. Wat ik ze echter wél kwalijk neem is dat ze een stuk tekst schrijven dat bol staat van feitelijke onwaarheden. Dat heeft niks te maken met een mening ventileren, maar met het bewust creëren van ruis. En de provincie is dan oneerlijk?

Lees verder
2 maart 2016

Red de regionale omroep

Henri Swinkels, SP-Gedeputeerde in de provincie Noord-Brabant, maakt zich zorgen over de regionale journalistiek. Zo schrijft hij in een
opiniestuk in de Volkskrant. 'De nieuwe Mediawet bedreigt de regionale democratie en journalistiek.
Voor het behoud van de onafhankelijke journalistiek en versterking van de democratie op regionaal niveau, is het daarom beter deze Mediawet niet aan te nemen.' Lees hier het stuk in de Volkskrant

Lees verder
15 december 2015

Opinie: Hoe 14% duurzame energie in Brabant in 2020 haalbaar is

In september 2013 hebben instellingen (werkgevers, vakbonden, overheid, milieuorganisaties) het Nederland Energie Akkoord getekend. Ook de provincies. Daarna heeft de provincie Noord-Brabant ook het Brabants Energie Akkoord ondersteund. Dat ligt ten grondslag aan het huidige coalitieakkoord.

De uitvoeringsdiscussie echter verloopt chaotisch. Technische, economische en politiek-filosofische argumenten raken verward, evenals het verschil tussen besparing en opwekking. Dat  schaadt de dringend nodige vooruitgang.

Volgens ondergetekenden komt dat vooral omdat er geen rangorde in de argumenten aangebracht wordt en omdat bruikbare kwantitatieve targets nog ontbreken. Dat leidt tot schimmige betogen waarin percentages op percentages gestapeld worden en ondertussen fouten gemaakt.
Het is beter, en bovendien zeer veel simpeler, om energiebudgetten te noemen met concrete getallen in de gangbare maat PetaJoule (PJ). Eén PetaJoule is de energie in 23 miljoen kg ruwe olie (acht standaard binnenvaarttankers). Onze prioriteit is op de eerste plaats technisch.
De vragen zijn dan simpel: wat verbruikt Brabant nu? Waar moet Brabant in 2020 uitkomen op basis van het Energieakkoord? Wat verbruikt Brabant in 2020 op basis van Business as usual? Conclusie: wat er gebeuren moet om het verschil op te lossen?

Lees verder
18 maart 2015

Eerlijk eten! Hoe regelen we dat?

Foto: SP Noord-Brabant

De meeste megastallen staan in Brabant, kopten de kranten deze week. Klopt. Helaas wel. Met het provinciebestuur van Brabant proberen we die tegen te houden. Op verzoek van heel veel Brabanders die zich logisch en terecht zorgen maken over hun gezondheid, de kwaliteit van hun leefomgeving, dierenwelzijn, natuur, milieu. Ook steeds meer boeren willen helemaal niet zoveel vee houden in zulke grote stallen maar hebben het idee dat ze niet anders meer kunnen om het hoofd boven water te kunnen houden. Het gaat overigens niet alleen over hele grote stallen met heel veel kippen, varkens en koeien maar ook en vooral om meerdere kleinere stallen dicht bij elkaar, met daarbij nog andere veegerelateerde bedrijven zoals mest- en veevoerfabrieken.

Lees verder
28 maart 2014

Gaan megastallen skyline van het platteland bepalen?

 De Brabantse en Limburgse Peel en de Brabantse Kempen zitten in de voorhoede van de ontwikkelingen in de intensieve veehouderij. Maar ze vormen ook de frontlinie, want juist hier botsen burgers en boeren keihard over de toekomst van het platteland. In de Peel wonen 33 miljoen dieren. Dat is te veel.  

Lees verder
12 december 2013

Atoombommen op Volkel; is deze nucleaire erfenis veilig?

De tijd van potsierlijke geheimhouding is voorbij.

Lees verder
6 februari 2013

Opinie: Van Parma naar St. Michielsgestel

Onlangs ontstond commotie toen de PVV kritische vragen stelde over een voorgenomen reis naar Parma door een delegatie van gedeputeerde en Provinciale Staten, ambtenaren en maatschappelijke organisaties uit Brabant. De buitenlandtrip zou onnodig en te duur zijn. De Tweede Kamer en minister Plassterk bemoeiden zich ermee en vele spraken schande van het geplande 'snoepreisje'. Zo zat het echt:

Lees verder

Pagina's

U bent hier