h

Ruimte in Brabant

17 maart 2024

Bewoners Bomenlandflat Den Bosch in actie tegen Heimstaden

Foto: SP

Achterstallig onderhoud, kou, tocht, vocht en hoge servicekosten maar bar weinig service: de bewoners van de Bomenlandflat in Den Bosch zijn er klaar mee. Woningcorporatie Heimstaden doet hoogstens mondjesmaat wat wel beloofd wordt, maar waar de huurders gewoon volop recht op hebben: een leefbare, prettige woning. De bewoners gingen naar het kantoor van Heimstaden in Eindhoven om een zwartboek aan te bieden en werden daarbij gesteund door de SP Den Bosch, de Bond Precaire Woonvormen (BPW) en Statenlid Irma Koopman.

Lees verder
2 februari 2024

Werkbezoek Charles River Den Bosch

Foto: SP
“We zijn uitgenodigd voor een werkbezoek aan Charles River waar ze dierproeven doen.” Daar moest ik (statenlid Irma Koopman) toch even over nadenken.

Dierproeven? Is dat nou nog nodig in deze tijd? Zielige witte konijntjes met mascara in de oogjes?

Het werkbezoek maakte veel duidelijk. Helaas is foto’s maken ivm de geheimhouding van de testen niet toegestaan. In een grote ruimte met 24 iets te goed uitziende (beetje fors) katten die allemaal vriendelijk kopjes gaven werd ons uitgelegd dat de proeven die op deze dieren gedaan worden uitsluitend zijn voor kattenmedicatie. Dat kun je namelijk niet anders testen.

Lees verder
28 januari 2024

Veel verschillen bij inschrijving woningzoekenden: tijd voor 1 gratis inschrijfloket

Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning moeten zich, afhankelijk van de regio, inschrijven bij 1 of meer zoekportalen zoals Wooniezie, Klik voor Wonen, Woning in Zicht, etc.

Niet alleen is dit lastig als je op de grens van 2 regio’s zit want dan moet je je verschillende keren inschrijven, het is bij enkele zoekportalen ook kostbaar.

In Eindhoven betaal je niks en in de rest van Brabant wel:

Foto: SP
Lees verder
19 januari 2024

Welk effect heeft uitbreiding ASML op leefbaarheid Veldhoven?

Recentelijk lazen we wederom berichten over de uitbreiding van ASML in Veldhoven.

ASML trekt portemonnee en koopt Speellandschap en sporthallen aan Heerseweg - Veldhoven (nieuws.nl)

ASML koopt sporthallen en een speeltuin op en betaalt opnieuw miljoenen - Omroep Brabant

Na eerdere berichten over het opkopen van hele straten woonhuizen.

ASML koopt een halve straat en betaalt daar miljoenen voor - Omroep Brabant

 

We begrijpen dat een bedrijf als ASML wil uitbreiden en we begrijpen ook dat steeds meer inwoners van Veldhoven en omgeving werken aan, door of via het bedrijf.
We maken ons echter wel zorgen over het effect dat het heeft op een plaats als Veldhoven, het verdwijnen van voorzieningen en nog meer krapte op de woningmarkt. We vragen ons af of dit niet bij uitstek een regionale visie nodig heeft. Vandaar dat Irma Koopman van de SP Statenfractie de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten heeft gesteld:

Lees verder
8 januari 2024

Bewoners Prinsenmeer in de kou

Foto: SP

Vakantiepark Prinsenmeer in Ommel is door de gemeente gesloten omdat er een Bibob-onderzoek loopt tegen eigenaar en uitbater dhr. Gillis. De vele langdurige recreanten en de mensen die er een korte vakantie hadden geboekt zijn de dupe. Ook wonen er mensen op het park, al dan niet gedoogd door de gemeente Asten, die vanwege de woningnood nergens anders terecht kunnen. Sinds deze week dreigt ook nog het gas afgesloten te worden. Onmenselijk bij deze winterse temperaturen, maar ook schadelijk (bevroren leidingen, vocht en schimmel) in de chalets/caravans die in het bezit zijn van de recreanten. 

Statenlid Irma Koopman was bij 2 bijeenkomsten van de verenigdebewoners aanwezig en sprak met hen. Daarom  stelde ze vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Lees verder
19 oktober 2023

SP over verkoop 1150 huurwoningen door Heimstaden

In de Tweede Kamer diende Sandra Beckerman van de SP een motie in over de verkoop van 1150 huurwoningen in Brabant van de Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden. Irma Koopman van de SP Statenfractie heeft met ons burgerstatenlid Jente van Eck de volgende vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten:

Lees verder
11 augustus 2023

Jos van der Horst op stage bij de boer

Foto: SP

Dat je niet persé jong hoeft te zijn om stage te lopen bewees Jos van der Horst op dinsdag 18 juli jl. In alle vroegte toog hij naar Lieshout. Dat hij daarvoor om 4.45 al moest opstaan bleek zeer zeker de moeite waard. Om 6.20 werd Jos in een overall gehesen en met bijpassende laarzen betrad hij enigszins onwennig de melkstal.

Lees verder
29 april 2023

Wat gaat de provincie doen aan belastingontwijking Brabantse distributiecentra

Op 28 april verscheen een artikel gebaseerd op onderzoeksjournalistiek van een viertal journalisten van het Brabants Dagblad onder de kop “Miljoenen aan belasting ontweken via Brabantse distributiecentra. Dit artikel is voor Nico Heijmans en Jos van der Horst van de SP-Statenfractie aanleiding om de volgende vragen te stellen aan het Brabantse College van Gedeputeerde Staten:

Lees verder
3 maart 2023

SP over meer distributiecentra in Noord-Brabant

Lees verder
22 februari 2023

Stop de XL-DOZEN!

Misschien dat u niet weet wat een XL-doos is? Nou dat zijn distributie/logistieke centra van minimaal 3 ha groot = 30.000 vierkante meter. U kent ze wel, vaal langs de snelweg, vierkant en plat.

Niemand vindt ze mooi in het landschap. Brabant heeft een enorm ruimtegebrek, waar bouwen we onze woningen, waar is nog ruimte voor natuur? Maar daar komt ook nog eens bij dat we in Brabant simpelweg geen mensen hebben om in die centra te werken, die moeten we uit Oost-europa halen. Maar die mensen hebben ook weer ruimte nodig om fatsoenlijk te wonen, waar we de woningen dus niet voor hebben……!

Volgens de SP dus de hoogste tijd om te stoppen met die enorme XL-dozen. Zeker ook als je bedenkt dat de arbeidsplaatsen die er ontstaan vaak slecht betaalde banen zijn waarvoor mensen op basis van nul-urencontracten op de onmogelijkste tijden moeten komen opdraven.

Er was aangekondigd dat het Brabantse college met een voorstel zou komen om deze XL-dozen een halt toe te roepen. Maar dat was een tegenvaller!!

Op 17 februari in een themabijeenkomst constateerde Nico Heijmans namens de SP-fractie dat er eerder sprake was van “laat 1000 XL-dozen bloeien” dan dat er een halt werd toegeroepen. In het voorstel van het college werden maar liefst 56 locaties aangewezen waar deze grote dozen nog wel zouden mogen!

Lees verder

Pagina's

U bent hier