h

Komst 18.000 varkens in Nijnsel niet wenselijk

6 juni 2016

Komst 18.000 varkens in Nijnsel niet wenselijk

Het Brabantse provinciebestuur vindt de komst van een megastal met 18.000 varkens naar Nijnsel niet wenselijk en noemt het in de beantwoording op Statenvragen van SP-Statenlid Maarten Everling zelfs strijdig met het beleid van de provincie. Uit de beantwoording blijkt ook dat de provincie zich hevig verzet heeft tegen de komst van de megastal. “En terecht,” volgens Everling, “een megastal van deze orde brengt zonder twijfel overlast met zich mee en verhoogd de druk op het milieu en de gezondheid van mens en dier. We moeten ons ernstig afvragen of we dit wel willen.”

De provincie heeft verschillende pogingen gedaan om de komst van de stal tegen te houden, maar door uitspraken van de Raad van State heeft de provincie nu nog weinig wettelijke mogelijkheden om zich te verzetten tegen de komst van de stal. “Het is jammer dat de provincie hierdoor nu grotendeels buiten spel staat,” zegt het Statenlid. Hij zegt wel blij te zijn dat de provincie in gesprek blijft met alle betrokkenen: “het is goed om te zien dat de provincie alle mogelijke middelen inzet om dit verhaal tot een zo’n goed mogelijk einde te brengen.”

“De bal ligt nu bij de betrokken gemeenten, het is nu aan hen om de belangen van de ondernemer enerzijds en de belangen van de omwonenden en natuur en milieu anderzijds zorgvuldig tegen elkaar af te wegen,” aldus Everling.

Reactie toevoegen

U bent hier