h

SP wil andere aanpak muskusrattenbestrijding

11 december 2009

SP wil andere aanpak muskusrattenbestrijding

Een motie van de SP en GroenLinks om bij de bestrijding van muskusratten niet langer dieronvriendelijke methodes te gebruiken heeft geen meerderheid gehaald.

Volgens de nieuwe Waterwet is het niet meer de provincie die verantwoordelijk is voor de muskusrattenbestrijding maar het waterschap. Hierop vooruitlopend delegeert de provincie deze taak naar het waterschap.

De SP heeft altijd al haar vraagtekens gezet bij de bestrijding van de muskusrat. Volgens Statenlid Wouter van der Staak is het nut en de noodzaak nog altijd niet wetenschappelijk onderbouwd en zijn de methodes die gebruikt worden dieronvriendelijk. In de vergadering drong hij aan om geen gebruik meer te maken van klemmen en fuiken. Van der Staak stelt dan ook dat in een samenleving beschaving zich toont aan de hand van hoe er wordt omgesprongen met de zwakkeren.

De muskusratten worden momenteel in klemmen en fuiken gevangen. Klemmen worden onder water geplaatst op plaatsen waar het dier zich zou bevinden. Deze klemmen hebben veelal echter niet de slagkracht om het dier direct te doden. Een gevangen muskusrat stikt dan of verdrinkt pas na enkele minuten. Ook worden er fuiken gebruikt. Wanneer een muskusrat hier in gaat, verdrinkt hij na een minuten durende doodsstrijd. Door veranderingen in de waterstand kan het voorkomen dat de fuik niet geheel onder water staat. Dan verdrinkt het dier niet maar sterft hij aan uitputting en onderkoeling.

De SP had graag gezien dat Gedeputeerde Staten het waterschap bij de overdracht van de taak het verzoek meegaf te stoppen met deze methodes. Dit vond geen meerderheid in de Staten. Wel heeft Gedeputeerde Hoes toegezegd het signaal over te brengen.

/nieuws/2005/11/nader-onderzoek-naar-muskusrattenbestrijding

U bent hier