h

Provincie, neem milieuklachten Deurne serieus en pak regierol

7 maart 2009

Provincie, neem milieuklachten Deurne serieus en pak regierol

Bewoners uit de Spoorzone in Deurne klagen al geruime tijd over een in hun ogen overlastgevend bedrijf in hun buurt en het feit dat men geen gehoor krijgt bij de gemeente. Klagen bij de Provinciale Milieuklachtenlijn levert niets op: klachten worden zonder controle doorgeleid naar de gemeente.

De provincie heeft wel degelijk een rol in deze kwestie en om voor de bewoners eindelijk duidelijkheid te krijgen heeft de SP-fractie in Provinciale Staten vandaag schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten (GS, dagelijks bestuur van de provincie).

De SP is ten eerste van mening dat de Provincie bij haar ingediende klachten serieus moet nemen en op zijn minst toeziet op de afhandeling. Daarnaast heeft de provincie ook een wettelijke taak als het gaat om de handhaving van het bestemmingsplan en vervuilde grond die gesaneerd zou moeten worden.

SP-Statenlid Ron van Zeeland: “Het is bijzonder frustrerend voor mensen als ze van het kastje naar de muur gestuurd worden zonder dat er iets met hun verhaal wordt gedaan. Ik vind het niet acceptabel dat klachten zomaar worden doorgestuurd naar de gemeente zonder controle over de afhandeling. Bovendien moet nu maar eens duidelijk worden in welke mate de grond vervuild is en wanneer deze gesaneerd gaat worden.”

Mede-indiener Spencer Zeegers voegt hieraan toe: “Het mag niet zo zijn dat een categorie 4-bedrijf door blijft draaien terwijl het bestemmingsplan maximaal categorie 2-bedrijven toestaat. Hier is duidelijk een provinciaal belang in het geding, GS moeten daarom ingrijpen.

Hieronder de vragen van Spencer Zeegers en
Ron van Zeeland:

Geacht College,

Al geruime tijd bereiken de SP-fractie klachten van inwoners van Deurne over een overlastgevend bedrijf grenzend aan een woonwijk. De verhoudingen tussen burger en bestuur van de gemeente zijn door het uitblijven van gerichte actie van de gemeente al danig verstoord.

Bij de Provinciale Milieuklachtenlijn zijn diverse klachten over het bedrijf Weijer Aanhangfabriek binnengekomen. Navraag leert dat de klachten doorgestuurd worden naar de gemeente, aangezien het bedrijf opereert onder een gemeentelijke milieuvergunning. De gemeente reageert niet of niet serieus op de klachten, aldus de klagers.

De burgers lopen hier vast in de bestuurlijke molen van Nederland. Diverse overheidsinstanties zijn hier deels verantwoordelijk voor regelgeving en handhaving of aansturing: Het Rijk (RIVM en VROM), Waterschap Aa en Maas, Provincie, SRE en de gemeente.

De klachten behelzen grofweg het niet naleven van de milieuvergunning. Daarnaast, of liever daardoor, klagen bewoners over hun gezondheid o.a. als gevolg van stank in huis na lozing door het bedrijf op het riool. Niet alle huizen zijn aangesloten op een nieuw riool, nog afgezien van het feit of het goed te keuren is als stoffen zó verwerkt zouden worden.

Op provinciaal gebied spelen er twee kwesties:
1. Er is sprake van ernstig vervuilde grond die gesaneerd dient te worden
2. Er is sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan; daarin is nl maximaal bedrijvigheid categorie 2 toegestaan, terwijl het hier een categorie 4-inrichting betreft.

Aangezien de Provincie ook een taak heeft op het gebied van de veiligheid van haar inwoners, en daarnaast een primaire taak als het gaat over de beschrijving van Provinciale belangen in de Ruimtelijke Ordening én inzake bodemsanering, heeft de SP-fractie de volgende vragen aan uw College:

1. Bent u op de hoogte van de klachten die binnen zijn gekomen bij de Provinciale Milieu Klachtenlijn en van het feit dat deze zonder controle op de opvolging ervan worden doorgestuurd naar (in dit geval) de gemeente Deurne?
2. Wat vindt u ervan dat klachten zonder opvolging of controle op afhandeling worden doorgestuurd? Wat doet dit met het imago van de klachtenlijn en wat doet dit volgens uw college met de moraal van de klagende burger?
3. Tot welke categorie industrie zou u Weijer Aanhangfabriek classificeren?
4. Acht u industriële activiteiten op deze schaal wenselijk in een gebied waar ook woningen staan, zelfs letterlijk grenzen aan het bedrijf?
5. Welke stappen zet of u heeft u gezet in het kader van de bodemsanering?
6. Hoe wilt u de proactieve dan wel reactieve rol inzake het bestemmingsplan waarmaken?
7. Bent u bereid om met ons een werkbezoek te brengen aan het gebied om met eigen ogen de situatie te aanschouwen en naar de verhalen van de bewoners te luisteren?
8. Bent u bereid de regierol op te pakken om uit deze impasse te komen?

Vriendelijke groet,

Ron van Zeeland & Spencer Zeegers
SP-fractie in Provinciale Staten van Noord-Brabant

Zie ook blog Ron van Zeeland 'Vragen over Derune' (met foto's en snelkoppelingen).

U bent hier