vragen SP vakantieparken en woningzoekenden in Brabant
vragen SP vakantieparken en woningzoekenden in Brabant
In Brabant worden steeds meer vakantieparken opgekocht, gesloten of heringericht. Eerder vroeg de SP al aandacht voor de situatie in Ommel, Luyksgestel, Veldhoven, etc.
Hoewel het formeel niet mag, wonen er op die vakantieparken veel mensen. Gemeenten schrijven deze mensen ook gewoon in op dat adres, kinderen gaan er naar school, men heeft er de huisarts, etc.
Zo wonen bijvoorbeeld op vakantiepark De Witte Plas in Schoof, gemeente Rucphen, formeel ongeveer 125 mensen, maar volgens de bewoners wonen er wel 400 mensen dagelijks in het park. Dit park is opgekocht door de gemeente.
Door de wooncrisis zijn mensen in nood uitgeweken naar wonen op vakantieparken, niet ideaal maar ze hebben in elk geval wel een dak boven hun hoofd. Inmiddels spreken we wel over vele honderden mensen die met spoed woonruimte in Brabant zoeken.
Wat de SP betreft is het opjagen van deze mensen, zonder ze een alternatief te bieden, zeer ongewenst.
Daarom stelde Irma Koopman van de SP Statenfractie Noord-Brabant de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:
- Wanneer mensen ingeschreven zijn op een adres, kunnen ze dan gewoon vanwege de wisseling van de eigenaar van de grond uit hun (vakantie)woning gezet worden?
- Hebben gemeenten een rol in het herhuisvesten van de bewoners van vakantieparken? Zo nee, wie wel?
- Kunnen we gemeenten die vakantieparken opkopen of instemmen met herinrichtingsplannen verplichten de daardoor veroorzaakte woningzoekenden te helpen met het vinden van passende woonruimte?
- Zijn er noodoplossingen voor deze mensen of worden die allemaal dakloos?
- Zijn er noodoplossingen te bedenken om bewoners, die soms al jarenlang op zo’n vakantiepark wonen, ergens (tijdelijk) op te vangen?
- Bewoners zijn eigenaar van het chalet maar niet van de grond. Veel chalets zijn ouder dan 5 jaar en daardoor niet verplaatsbaar of niet welkom op een ander vakantiepark. Er zijn ook steeds minder vakantieparken. Door het opzeggen van hun jaarcontract verliezen mensen dus hun investering en moeten zelfs vaak duizenden euro’s afbreekkosten betalen. Ze hebben dus niet de middelen hebben om elders weer een woning te kopen. Hoe realistisch is het dat al deze mensen binnen een paar maanden ergens legaal aan onderdak komen?
- Is het College ervan op de hoogte dat studenten ook vaak gevestigd zijn in vakantieparken? Zij zijn daar immers niet het hele jaar door. Zij worden door al die sluitingen dus nu toegevoegd aan het totale aantal woningzoekenden in Brabant.
Reactie toevoegen