h

Vragen over uitspraak onterecht in rekening gebrachte aansluitkosten door Ennatuurlijk

26 juli 2024

Vragen over uitspraak onterecht in rekening gebrachte aansluitkosten door Ennatuurlijk

Energiemaatschappij Ennatuurlijk heeft het hoger beroep over de onterecht in rekening gebrachte ‘aansluitbijdrage’ verloren. Aan bewoners van 24.650 huizen in Tilburg en 5600 huizen in Eindhoven werd deze ‘aansluitbijdrage’ onterecht gevraagd. Op 20 juli kwam het nieuws naar buiten dat Ennatuurlijk, sinds het verliezen van het hoger beroep, zich genoodzaakt heeft gevoeld om de tarieven voor klanten te verhogen.[1] Naar eigen zeggen wegens een rekenfout van de ACM.

Ennatuurlijk boekte volgens eigen cijfers in 2023 een bruto winst van 35 miljoen euro[2]. De Nederlandse pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM is de volledige aandeelhouder[3]. Oscar van Raak van de fractie van de SP zag hierin aanleiding tot het stellen van de volgende schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten:

  1. Bent u het met de SP-fractie eens dat het verhogen van de tarieven door Ennatuurlijk vanwege het verliezen van een rechtszaak over onterecht in rekening gebrachte kosten buitengewoon onwenselijk is? Zo nee, waarom niet?
  2. Deelt u de mening van Ennatuurlijk dat er sprake is van een rekenfout van de ACM ten aanzien van de maximale tarieven voor energie? Waarom?
  3. Bent u het met de SP-fractie eens dat de provincie de taak heeft haar inwoners te beschermen tegen winstlust van bedrijven in sectoren die door de provincie geprivatiseerd zijn? Zo nee, waarom niet?
  4. Is uw college bereid Ennatuurlijk aan te spreken op deze gang van zaken? Zo nee, waarom niet?
  5. Wat gaat uw college er aan doen om de energierekening voor Brabanders ook in de toekomst betaalbaar te houden?

 

Reactie toevoegen

U bent hier