h

Zorgen om lelieteelt in Brabant

17 maart 2024

Zorgen om lelieteelt in Brabant

De bloembollenteelt in het algemeen, en de teelt van lelies in het bijzonder, bezorgen veel mensen in onze provincie al lang zorgen. Het is met afstand het gewas dat de meeste bestrijdingsmiddelen nodig heeft.
Deze teelt wordt ook in onze provincie steeds vaker opgezet.

Dit was voor Irma Koopman van  de SP Statenfractie Noord- Brabant reden om vragen te stellen op 09 juli 2021. In de beantwoording gaf het college aan dat het wel meeviel met de lelieteelt in Brabant.

Op 02 febr 2024 publiceerde het Eindhovens Dagblad het artikel “Lelieteelt ‘blooming’ hier, maar niet iedereen is blij” ( https://www.ed.nl/den-bosch/lelieteelt-is-blooming-in-brabant-maar-of-we-daar-nou-blij-mee-moeten-zijn~adb7ef6e/ ).

De oppervlakte lelieteelt is meer dan verdubbeld de afgelopen jaren. Inmiddels staan bezorgde bewoners uit Berlicum bij de Raad van State want zij maken zich zorgen.
Berlicummers vrezen ‘spuitgrage’ leliekweker aan Heikantsehoeve | Sint-Michielsgestel | bd.nl

Vragen:

  1. Kent het College van GS de publicaties in het Eindhovens Dagblad en het Brabants Dagblad en zijn de hierin uitgesproken beweringen juist? Zo nee, wat klopt er niet?
  2. Welke beleidsregels hanteert de provincie Noord-Brabant t.a.v. de lelieteelt op gronden, die in haar bezit zijn, en op gronden die niet in haar bezit zijn?
  3. Is lelieteelt bijvoorbeeld mogelijk in of nabij drinkwaterwingebieden? Of Natura 2000-gebieden?
  4. Welke voorwaarden kan de provincie via de Omgevingsvergunning stellen aan de exploitatie van een perceel dat niet in haar bezit is. Denk hierbij  bijvoorbeeld aan spuitvrije zone’s op strategische plekken, voorschriften die spuiten koppelen aan weersomstandigheden, communicatie met de omgeving, al dan niet biologisch spuiten, en dergelijke?
  5. Als voorwaarden mogelijk zijn en opgelegd worden: welke handhaving bestaat hierop?
  6. Bestaat er zoiets als een meldingsplicht voor  het omzetten van een perceel met agrarische bestemming van een eerder teelt naar de lelieteelt?
  7. Is de lelieteelt in Noord-Brabant in beeld bij de GGD?

Reactie toevoegen

U bent hier