h

Werkbezoek Charles River Den Bosch

2 februari 2024

Werkbezoek Charles River Den Bosch

Foto: SP
“We zijn uitgenodigd voor een werkbezoek aan Charles River waar ze dierproeven doen.” Daar moest ik (statenlid Irma Koopman) toch even over nadenken.

Dierproeven? Is dat nou nog nodig in deze tijd? Zielige witte konijntjes met mascara in de oogjes?

Het werkbezoek maakte veel duidelijk. Helaas is foto’s maken ivm de geheimhouding van de testen niet toegestaan. In een grote ruimte met 24 iets te goed uitziende (beetje fors) katten die allemaal vriendelijk kopjes gaven werd ons uitgelegd dat de proeven die op deze dieren gedaan worden uitsluitend zijn voor kattenmedicatie. Dat kun je namelijk niet anders testen.

De wetgeving dwingt ook Charles River om zoveel mogelijk te testen zonder dierproeven. Ze testen op celniveau, er werken meer laboranten dan dat er dieren aanwezig zijn. Mooie laboratoria en heel veel indrukwekkende apparatuur kregen we te zien.

Echter sommige testen kunnen nog niet anders dan op dieren.
Dus onze rondleiding ging verder naar de minivarkentjes die vooral gebruikt worden voor het testen van bv huid. Varkens hebben namelijk een huid die veelal net zo reageert als de menselijke huid.

Dan gaan we verder naar een lange gang waar beagles van verschillende leeftijden spelen met elkaar en de verzorgers. Blije hondjes die er goed uitzien.

Het blijft natuurlijk een dubbel gevoel en we hopen dat er snel nog meer mogelijkheden komen om producten te testen zonder daarvoor dieren te gebruiken. En dat wil Charles River zelf ook.

Vandaar dat ze graag willen uitbreiden op de locatie Den Bosch. De plannen en tekeningen zijn klaar, maar helaas kan de bouw niet van start gaan omdat Enexis geen ruimte heeft ze aan te sluiten op het energienet, dit ondanks de A++++ status van de nieuwbouw.

Reactie toevoegen

U bent hier