h

Vragen over voorgenomen huisvesting arbeidsmigranten in Andel

24 april 2023

Vragen over voorgenomen huisvesting arbeidsmigranten in Andel

Naar aanleiding van de berichtgeving  over de huisvesting van arbeidsmigranten in Andel hieronder heeft Jos van der Horst van de Provinciale Statenfractie van de SP in Noord-Brabant enkele vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld.

 

  1. Bent u bekend met de bezwaren van de werkgroep die zich tegen de komst van de huisvesting van arbeidsmigranten verzet in de laatste alinea van bovenvermelde berichtgeving?
  2. Bent u bekend met de vergeven omgevingsvergunning in de gemeente Altena om 276 arbeidsmigranten te huisvesten bij het dorp Andel waar ongeveer 2600 mensen wonen? Zo ja, wat vindt u hiervan?
  3. Wat vindt u ervan dat er meer dan 900 zienswijzen zijn ingediend, maar het plan alsnog doorgaat?
  4. Welke opties zijn er voor de provincie om te voorkomen dat dit plan ondanks alle tegenstand toch door wordt gedrukt?
  5. Bent u het met de SP eens dat de gemeente Altena het niet kan maken dat een plan zoals deze ondanks verzet uit de gemeenschap alsnog doorgaat? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?
  6. Hoeveel arbeidsmigranten worden er op dit moment gehuisvest in Noord-Brabant?
  7. Welke ontwikkelingen in het aantal arbeidsmigranten waren er de afgelopen vijf jaar? Kunt u deze verandering per jaar weergeven?
  8. Kunt u het aantal arbeidsmigranten per gemeenten weergeven? Kunt u dit ook weergeven als percentage van het aantal inwoners van deze gemeenten?
  9. Welke kernen in Brabant zijn er vergelijkbaar met Andel waar het aantal arbeidsmigranten een substantieel (meer dan 5%) percentage van het aantal inwoners beslaat of dankzij toekomstige plannen zal beslaan?
  10. Bent u het met de SP eens dat er beleid moet komen en dan met name vestigingsbeleid voor bedrijven waardoor plannen die gemeenschappen onder druk zetten, zoals de komst van honderden arbeidsmigranten, door de gemeenschap tegen kunnen worden gehouden? Zo ja hoe zou dat beleid eruit kunnen en zo nee waarom niet?

 

ANDEL – Inwoners van Andel die zich verzetten tegen de komst van een grootschalige huisvesting arbeidsmigranten aan de Middenweg in hun dorp hebben woensdag steun gekregen van 2e kamerlid Bart van Kent van de SP. Van Kent plaatste in februari een bericht op socialmedia waarin hij vroeg om lokale problematieken met grootschalige huisvesting arbeidsmigranten kenbaar te maken en dat resulteerde in een bezoek aan Andel waar deze problematiek al lange tijd speelt. Morgen (vrijdag) is er een debat in de 2e kamer over dit onderwerp. Bart van Kent wil Andel dan als voorbeeld stellen, dit vanwege de leefbaarheid die zwaar onder druk komt te staan bij de verhouding van aantal inwoners kern (2600 in Andel) en aantal te huisvesten arbeidsmigranten (274 in Andel).

Absurd
Bart van Kent over de situatie in Andel “Het is absurd dat er zoveel mensen kortstondig gehuisvest zullen worden bij een kleine kern. De uiteindelijk werknemers van het toekomstige bedrijf en het dorp worden hier niet beter van. Alleen de orchideekweker zal hier profijt van hebben. De leefbaarheid van veel dorpen en wijken in Brabant staat door massale arbeidsmigratie zwaar onder druk. Wat de SP betreft zorgen we ervoor dat we arbeidsmigratie weer gaan reguleren en zorgen we voor een tijdelijke stop. Op die manier weten we weer wie waar komt te werken en kunnen we misstanden echt aanpakken. De SP staat vierkant achter de bewoners die in opstand komen tegen grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten waar alleen de werkgever beter van wordt.” 

Provincie

De werkgroep die zich tegen de komst van de huisvesting verzet heeft inmiddels ook hun bezwaren kenbaar gemaakt bij de provincie Noord-Brabant. Ze geven daarbij aan dat minimaal de helft van het dorp zich zorgen maakt over de beslissing van de gemeente Altena om vergunning te gaan verlenen voor de huisvesting van de grootschalige huisvesting arbeidsmigranten

2e Kamerlid Bart van Kent (SP) bezoekt Andel naar aanleiding huisvesting arbeidsmigranten Digitaalburg

 

Het bovengenoemde commissiedebat in de Tweede Kamer is inmiddels uitgesteld naar 24 mei.

Reactie toevoegen

U bent hier