h

B&W Cranendonck: optreden tegen loodregen onmogelijk

23 maart 2023

B&W Cranendonck: optreden tegen loodregen onmogelijk

Foto: SP

Het gebruik van loodhoudende vliegtuigbenzine zorgt voor een loodregen op de omgeving van vliegvelden, waar veel kleine vliegtuigen met een zuigermotor vliegen. Kempen Airport in Budel en Breda International Airport (Seppe) horen tot die vliegvelden.

De SP in Provinciale Staten van Noord-Brabant heeft hierover vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten (GS). Het antwoord was dat GS zijn best zou doen om het probleem verder te onderzoeken en om verbeteringen dichterbij te brengen, maar dat GS niet ging over grondoperaties van deze vliegvelden. Die zouden onder de WABO-vergunning van de gemeente vallen. Voor eerder bericht zie GS: verbod op loodhoudende vliegtuigbenzine :: SP Noord-Brabant

Daarop zijn de gemeentebesturen van Cranendonck, Halderberge en Rucphen aangeschreven, zij zijn (deels) het bevoegd gezag.

B&W van Cranendonck kozen, op gezag van de Omgevingsdienst, voor een strikt formeel-juridische benadering. Het verstrekken van loodhoudende vliegtuigbenzine gebeurt legaal en daarom kan het niet verboden worden. Dat lieten ze weten in hun antwoord aan de SP

Van B&W van Halderberge en Rucphen is nog geen reactie vernomen.

De SP in Provinciale Staten heeft een brief teruggestuurd aan het College van B&W van Cranendonck, waarin er op wordt aangedrongen om ook niet-juridische, dus politieke, stappen te zetten, zoals overleg met het vliegveld over een vrijwillige oplossing en pressie via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Varianten op deze brief zijn gestuurd aan de gemeenteraad, de GGD en Gedeputeerde Staten van de provincie.

Reactie toevoegen

U bent hier