h

Interview voor Links in het nieuws over de Provinciale-Staten verkiezing

4 februari 2023

Interview voor Links in het nieuws over de Provinciale-Staten verkiezing

Foto: SP

Wat of wie heeft je geïnspireerd om de politiek in te gaan?

Dat was niemand anders dan senator Bernie Sanders himself. Zijn campagnes laten zien dat een progressief geluid zélfs in een zo conservatief en religieus land als de Verenigde Staten voet aan de grond kan krijgen. Hij laat zien hoeveel we te winnen hebben. Als het daar kan, dan kan het hier ook.

Waarom zou iemand stemmen op jouw partij?

De SP biedt een optimistisch alternatief op de huidige politiek van onbegrensde marktwerking. Dat wat niet failliet mag gaan, hoort niet op de markt. Van onderwijs tot ziekenhuizen en van energiemaatschappijen tot ons openbaar vervoer. Meer marktwerking moet en zal voor veel politici de oplossing voor alle problemen in Nederland zijn, met een enorm groeiende ongelijkheid als gevolg. Wij zeggen: er zit winst in eerlijk delen - wat van ons allemaal hoort te zijn, moet ook van ons allemaal blijven.

Wat is wat jou betreft het belangrijkste onderwerp en waarom?

Klimaatverandering. We hebben maar één planeet en één Brabant, en we kunnen niet toestaan dat deze verloren gaan aan overmatig misbruik van de natuur. Maar ook juist omdat het hand in hand gaat met de bestaanszekerheid van veel Nederlanders. Kijk alleen al naar wat de hoge energierekeningen kunnen doen met het leven van veel jongeren en studenten.

Kan je iets benoemen wat je politiek of maatschappelijk hebt gedaan, waar je trots op bent?

Ik heb een tijd meegeholpen in een rechtswinkel. Dat is een organisatie van studenten die gratis juridisch advies biedt aan zij dit het zich niet kunnen veroorloven. De vermoeilijkte toegang tot het recht voor veel mensen gaat mij als jurist erg aan het hart, en het was erg fijn om op deze manier mijn steentje te kunnen bijdragen om dat tij te keren.

Als je in de Provinciale Staten beland, wat wil je dan in het eerste jaar bereiken?

Ik wil een grotere rol voor de provincie in het aanpakken van klimaatdoelstellingen. Brabant heeft ruim 2 miljard euro over van de gefaalde privatisering van het Provinciaal Energiebedrijf. Ik wil dat dat geld gaat naar het collectief aanleggen van groene energievoorzieningen in Brabant.

Aan de andere kant speelt de provincie een grote rol in het handhaven van milieuregels en het aanpakken van milieucriminaliteit. Vanuit mijn achtergrond ligt een enorme drang om daarbij te dragen aan een veiliger en schoner Brabant.

Op wie ben je van plan te stemmen voor de EK? Waarom?

Tiny Kox. Net als voor zo velen, toch wel een beetje mijn politieke mentor. Zijn werk voor mensenrechten, democratie en rechtsstatelijkheid in zijn functie als president van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa laat zien dat je óók als kleine partij véél kan betekenen voor de wereld. 

Met welk cijfer van 1 t/m 10 beoordeel jij dat het nu met Nederland gaat? Waarom?

Ik ben een enorme optimist. Hoewel we leven in een tijd van veel verschillende crises, is er nog geen moment in de geschiedenis geweest dat Nederlandse nuchterheid problemen niet heeft kunnen oplossen. Nederland krijgt van mij een 7, een ruime voldoende, maar nog geen cum laude!

Welke les zou je meegeven aan je jongere zelf?

Wat een vraag hahah… Kom wat eerder uit de kast en lach eens wat leuker op foto’s.

Dit interview is afgenomen door de Instagram gebruiker Links in het nieuws en verschenen op 04-02-2023 op hun account. Het originele interview is terug te vinden via: https://www.instagram.com/linksinhetnieuws/

Reactie toevoegen

U bent hier