h

In Brabant leven we 1 jaar korter

25 januari 2023

In Brabant leven we 1 jaar korter

De GGD onderzocht de gevolgen van de slechte luchtkwaliteit in Brabant.

Luchtvervuiling in Brabant leidt tot gezondheidsschade - GGD Brabant-Zuidoost (ggdbzo.nl)

Het is wel schokkend te lezen dat we in Brabant bijna 1 jaar korter leven dan in de rest van Nederland. Nergens in Nederland is de lucht echt schoon, maar in Brabant is de luchtkwaliteit het slechtst.

Wat zijn nu de oorzaken? De GGD noemt er 3. Het verkeer (met name in grote steden), de industrie en de veehouderij.

Kunnen we daar als provincie veel aan doen?
Ja, we kunnen het Openbaar Vervoer beter inrichten zodat mensen verleid worden de auto te laten staan, we kunnen de industrie strengere eisen voor het filteren van uitstoot opleggen en we kunnen proberen het aantal dieren te verlagen. Dat gaat echter niet van vandaag op morgen.

Luchtkwaliteitseisen
Wat de SP betreft zouden  de luchtkwaliteitsnormen van de WHO (World Health Organisation) in heel Nederland moeten gelden, dus dan ook in Brabant. Deze normen zijn strenger dan de huidige eisen die Nederland stelt aan onze lucht.
Moeten we dan in Brabant hogere eisen stellen?
Nee, we moeten niet voor Brabant andere eisen aan de luchtkwaliteit  stellen dan in de rest van het land. Als elke provincie haar eigen normen zou gaan stellen dan wordt het een puinhoop en ontstaat er oneerlijke concurrentie. We moeten er wel voor blijven pleiten dat die landelijke normen worden aangescherpt.

Reactie toevoegen

U bent hier