h

SP wil per direct een stop op nertsenfarms

9 november 2020

SP wil per direct een stop op nertsenfarms

Het zal afgelopen week maar weinig mensen ontgaan zijn: op dit moment worden alle nertsen in Denemarken geruimd. De Deense regering had besloten om per direct hierop over te gaan nadat bleek dat het Coronavirus in nertsen gemuteerd was en vervolgens weer op mensen was overgesprongen. Bovendien kan dat ook gevolgen hebben voor de effectiviteit van de vaccins die nu ontwikkeld worden. Wat de SP betreft zeer zorgelijk nieuws.

Om die reden wilde de Brabantse SP-fractie, samen met de D66, dan ook dat de Provinciale Staten de Minister op zou roepen om ook per direct over te gaan op het ruimen van nertsen. Want ook al komt er in maart 2021 een definitief einde aan de nertsenhouderij en zullen er niet veel nieuwe pups meer geboren worden, zijn er nog steeds moeder- en vaderdieren op de farms aanwezig. Daarmee vormen zij nog steeds een gevaar voor de volksgezondheid.  Wat de SP betreft is maart dus niet snel genoeg, maar moet er per direct geruimd worden. Volksgezondheid móet voorop staan.

Helaas bleken veel fracties in de Staten daar anders over te denken. In woord geven ze aan hoe belangrijk gezondheid wel niet is, maar in daden maken ze er maar weinig van waar. De VVD, ChristenUnie-SGP en LokaalBrabant vonden vooral de situatie anders. Ook 50PLUS zag geen reden. Het CDA had het eigenlijk vooral over de prestaties van hun Kamerfractie: en dat is bakken met geld regelen voor de stoppende nertsenhouders. De PVV wil naar experts luisteren, maar blijkbaar niet naar de experts die in Denemarken aan de bel trokken. En het Forum van Democratie leek vooral grappig te willen doen.

Foto: SP

Ons voorstel om de Minister op te roepen per direct alle nertsenfarms te ruimen kon bij de bovenstaande partijen dus helaas niet op steun rekenen. Het is schokkend om te zien dat bij deze partijen het gevoel van urgentie volledig lijkt te ontbreken. Er zitten nog nertsen in diverse nertsenfarms, ook in Brabant. Zolang ze er zijn vormen ze een risico en dat is wat de SP betreft onacceptabel. Het voorstel kon, naast mede-indiener D66, ook op steun rekenen van GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren.

Reactie toevoegen

U bent hier