h

SP Brabant schrijft open brief aan Forum-voormannen de Bie en Baudet

2 mei 2020

SP Brabant schrijft open brief aan Forum-voormannen de Bie en Baudet

De SP in Brabant maakt zich grote zorgen over de democratie in Noord-Brabant. Daarom heeft de partij een open brief geschreven naar de fractieleiders van het Forum voor Democratie in Noord-Brabant en in de Tweede Kamer: de heren de Bie en Baudet.

Fractievoorzitter Maarten Everling: “Openheid en transparantie zijn waarden die thuishoren in een democratie. Maar nu laat hier in Brabant juist de partij die haar mond vol over heeft een open democratie het totaal afweten. Het Forum voor Democratie zou het allemaal anders doen, maar nu de macht lonkt blijken ze niets anders te doen dan gevestigde partijen als de VVD. Zo wordt de beloofde frisse lavendelwind een muffe spruitjeslucht.”

De brief:

’s-Hertogenbosch, 2 mei 2020

Beste Eric en Thierry,

 

Het zal weinig mensen ontgaan zijn: Brabant krijgt waarschijnlijk een coalitie bestaande uit VVD, CDA, LokaalBrabant en jullie eigen partij: Forum voor Democratie. Felicitaties zijn hier uiteraard op zijn plaats. Het is immers een hele prestatie om als nieuwe partij zo snel deel uit te maken van de gevestigde orde. Om te besturen met partijen die – volgens jouzelf, Thierry – ideologisch uit zijn op de vernietiging van Nederland.

 

Maar heren, ik wil toch graag mijn grote zorgen uiten. Ik ken jullie beiden, en de partij met jullie, als politici die grote waarde hechten aan een open en transparante democratie. Het zou allemaal anders moeten dan wat de gevestigde orde, en wat jullie zo graag het kartel noemen, tot nu toe gedaan heeft. Een frisse wind, het liefst met lavendelgeur. Net als jullie, hecht ik, en mijn partij met mij, grote waarde aan een open en transparante democratie. Dat is ongetwijfeld geen nieuws voor jullie beiden.

 

Het zal jullie daarom dan ook niet verbazen dat ik geschrokken ben van de opstelling van jullie partij in de Brabantse Provinciale Staten gedurende de afgelopen periode. Met zo’n begin vrees ik ook voor de komende periode het ergste. Zo heb ik met grote regelmaat moeten meemaken dat de Brabantse FvD-fractie vaak niet deelneemt aan het publieke debat in de Staten. Soms met het argument dat het geen taak voor de provincie is, waarmee jullie je volledig neerleggen bij de afspraken van “het kartel”. Maar net zo vaak horen we dat jij, Eric, geen mening hebt of die niet wil geven, omdat je in onderhandeling bent met andere partijen. Dit terwijl de VVD gewoon allerlei standpunten inneemt, ben jij bang om deze partij voor het hoofd te stoten met jullie standpunt. Met andere woorden, je bent al het schoothondje voordat het baasje VVD jou uit het asiel heeft gehaald. De te nemen besluiten en het inhoudelijke debat zijn totaal ondergeschikt aan het belang van mee te mogen doen. Dit valt me enorm tegen van een partij die zich Forum voor Democratie noemt.

 

Ik had gewild dat dit het einde van mijn brief zou zijn, maar helaas beste Eric en Thierry, het wordt erger. Gebruikelijk is dat formerende partijen op zijn minst kennis nemen van standpunten van, maar het liefst praten met, diverse organisaties en partijen binnen Brabant. Het befaamde Brabantse ‘in Brabant doen we dingen samen’. Voor een democratische partij moet het toch vanzelfsprekend zijn dat een nieuw bestuursakkoord kan worden becommentarieerd door instellingen, organisaties en last but not least: het volk! Helaas werd een concreet voorstel hiertoe naar de prullenbak verwezen door de gevestigde orde, inclusief de Brabantse fractie van het Forum voor Democratie. Hoezo open en transparant? Het lijkt meer op de muffe spruitjeslucht van achterkamertjes dan een lavendelfrisse wind!

 

Afgelopen donderdag kwam het grote woord eruit: de formerende partijen zijn het eens. Het bestuursakkoord is klaar en iedereen heeft er ‘ja’ tegen gezegd. Verbazing alom dus, toen bekend werd dat het pas een week later gepresenteerd zou gaan worden. Het akkoord is klaar, waarom zou je het dan nog onder de pet willen houden? In een open en transparante democratie is het goed om dit tijdig met elkaar – en met het publiek! – te delen. Het is opnieuw buitengewoon jammer om te moeten zien dat een partij die zó voor democratie zegt te staan, het nu juist af laat weten. De eerste daden van jullie Brabantse FvD-fractie lijken vooral een stap terug in de tijd, naar de in Brabant zo welbekende regentenpolitiek. Een politiek van: We regelen het in de achterkamer, we zitten niet te wachten op openheid en debat, want wij weten immers wat goed voor jullie is!

 

Daarom schrijven wij deze brief, beste heren. Omdat wij ons grote zorgen maken over de democratie in Brabant, mede door het handelen van jullie partij. Onze hoop is dat jij, Thierry, je mensen in Brabant weer het belang van democratisch handelen in kan laten zien. Ik heb goede hoop dat er naar jou geluisterd gaat worden. Eric heeft immers eerder verklaard volledig achter je te staan en dat hij echt gekozen heeft voor de koers die jij met het Forum voor Democratie vaart.

 

Namens de SP-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Brabant,

 

Met vriendelijke groeten,

Maarten Everling

Fractievoorzitter SP Noord-Brabant

Reactie toevoegen

U bent hier