h

Mondelinge vragen: Ondermijning in het buitengebied.

25 oktober 2019

Mondelinge vragen: Ondermijning in het buitengebied.

In de statenvergadering van 25 oktober stelde Maarten Everling namens de SP-fractie de volgende vragen over de ondermijning in het buitengebied: 

Maarten Everling: “Wat goed dat er zoveel boeren zijn. Jullie komen voor een ander onderwerp, dat besef ik, maar ook andere onderwerpen die hier besproken worden raken jullie direct. Zo ook deze. Er zullen ongetwijfeld verschillende onder jullie zijn die hier op één of andere manier mee te maken hebben gehad: door drugsdumpingen op jullie
land, door anonieme briefjes in de bus die vragen of je een schuur te huur hebt, of op andere manieren. 

 Vanochtend rond een uur of zeven. Mijn telefoon licht op: een push bericht van Omroep Brabant: dode man gevonden in drugslab in Den  Dungen. Voorzitter, helaas zien wij veel en veel te vaak dit soort berichten voorbijkomen.  

Vorige week publiceerde de Brabantse onderzoeksredactie verschillende artikelen over ondermijning in het buitengebied. Ook vanochtend stonden daar weer artikelen over in de kranten. Het is een thema dat al langer leeft. En weet u, om SP-Kamerlid Michiel van Nispen te quoten, het maakt niet of er sprake van veel ondermijning, of heel veel ondermijning. Het is hoe dan ook te veel. Daar moeten we wat mee. En laat het college nu een kersverse gedeputeerde Veiligheid hebben. Ik ben dus héél
benieuwd wat het college gaat doen om de ondermijning aan te pakken en de veiligheid, van de boeren, bewoners en gebruikers van het buitengebied, te beschermen. We hebben hierbij de volgende vragen:

1. We hebben een kersverse gedeputeerde Veiligheid, wat is precies zijn rol in deze en wat zijn zijn verantwoordelijkheden en wat zijn die van de commissaris? Uit hoofde van zijn functie heeft hij bepaalde bevoegdheden. Graag helderheid hierover.

2. Wat is volgens het college haar rol en verantwoordelijkheid in de aanpak van ondermijnende criminaliteit?

3. Waarom is volgens het college de meldingsbereidheid zo laag en wat gaat zij eraan doen om boeren - en andere bewoners en gebruikers van het buitengebied - het vertrouwen te geven dat melden wérkt?

4. Welke andere concrete stappen gaat het college nemen om de veiligheid in het buitengebied te vergroten?

5. De landelijke politiek heeft keer op keer bezuinigd op de politie. De gevolgen voor Brabant merken we steeds beter. Is het geen tijd dat de provincie zich keihard uitspreekt tegen deze beweging en bij de regering aan gaat dringen op een forse investering in de politie, onder andere om deze ondermijnende criminaliteit eens echt aan te pakken? Is het college bereid om dat te doen? Zo ja, kunt u PS dan daarover informeren? Zo nee, waarom niet?”

Het antwoord van de gedeputeerde was dat het vooral heel belangrijk is dat er een gedeputeerde voor Veiligheid is, maar voor concrete antwoorden op de vragen had hij helaas geen tijd meer behalve dan dat er heel veel mensen opgeleid moeten worden om zo naar veiligheid in het buitengebied 3.0 te komen. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier