h

Beste Marianne: Brabanders maken Brabant mooier, socialer en veerkrachtiger

11 maart 2019

Beste Marianne: Brabanders maken Brabant mooier, socialer en veerkrachtiger

Beste Marianne,

 

Oké, de campagne is begonnen. En daarbij horen natuurlijk debatten, zoals gisteren in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Het zijn, dat weet ik, meestal niet de fraaiste vertoningen van nuance en inzicht. Er moeten immers vooral verschillen getoond worden. Ik wil dus best het een en ander door de vingers zien aan onjuistheden of onhandige formulering. Maar het moet natuurlijk niet te gek worden.

Je liet jouw partij een fragment van jezelf de wereld in sturen. Je zou verwachten dat dat dan een geniale uitspraak, kwinkslag of gevatte opmerking betrof. Maar in dit geval was het een zurige opmerking over de wijze waarop de afgelopen jaren is gewerkt aan leefbaarheid in onze provincie. Je vroeg je af wat er met de beschikbare 17 miljoen gebeurd is en merkte op: “Voor zover ik weet zijn er alleen maar wetenschappelijke onderzoeken gedaan, reisjes naar Amerika en zijn er dikke boeken geproduceerd.”

Begrijp me goed. Ik gun iedereen zijn mening, ook als die ongenuanceerd is. Maar hier laat je zien dat je inderdaad geen idee hebt van wat er in het programma Sociale Veerkracht gebeurt. En het bijzondere is dat ik dat ergens ook wel weer snap. Ik heb je immers nooit gezien bij de vele ontmoetingen met burgerinitiatieven, coöperaties en sociaal-ondernemers. Zij weten zich wel gesteund door de provincie, vertellen daar desgewenst honderduit over. Maar ja, dan moet wel zijn en er oren naar hebben.

Ik zou je willen uitnodigen eens naar een paar van de initiatiefnemers te luisteren. Je weet wel, die mensen waarvoor we het werkelijk doen. Ze kunnen je veel meer vertellen over wat er gaande is dan alle vooringenomenheid over hoe het allemaal zou moeten. Want dat is het mooie van het programma Sociale Veerkracht: wij bedenken niet wat er moet gebeuren, maar de burgerinitiatieven, de coöperaties en sociaal-ondernemers doen dat zelf. Het programma Sociale Veerkracht schrijft dus niet voor, maar helpt, werkt en ontwikkelt mee met de initiatieven. Samen maken we Brabant mooier, socialer en veerkrachtiger.

Henri Swinkels,  Gedeputeerde Noord-Brabant, SP

Reactie toevoegen

U bent hier