h

SP: lekkende mestbedrijven schieten in hun eigen voeten

25 augustus 2017

SP: lekkende mestbedrijven schieten in hun eigen voeten

SP: lekkende mestbedrijven schieten in hun eigen voeten

Amper een week nadat een waterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel crashte door een veel te hoge concentratie van ammonium in het water door een lek bij een mestverwerkingsbedrijf, bleek deze week opnieuw een te hoge concentratie ammonium te zijn gevonden bij een waterzuiveringsinstallatie. Dit keer bij een installatie in Hapert, door een lozing van mestwater en spuiwater in het riool door verwerkingsbedrijf Orgamex in Bladel.

Wat de SP betreft is de maat vol. Als er binnen een jaar tijd drie van dit soort calamiteiten met ammonium in oppervlakte water zijn is er eigenlijk geen sprake meer van ‘incidenten’. Ook rijst de vraag of dergelijke calamiteiten vaker voorkomen. Naar aanleiding van het lek op 18 augustus heeft de SP al samen met GroenLinks hier vragen   (Zie bijlage 1) over gesteld.

Volgens SP-Statenlid Maarten Everling komt daar bij dat dit het toch al zeer broze vertrouwen bij veel burgers in mestverwerkingsinstallaties, als het er al is, niet ten goede: “dit soort bedrijven zijn om een heleboel redenen al niet populair, terecht of onterecht. Lozingen als deze, waarbij vorig jaar honderdduizenden vissen stierven en vorige week een waterzuiveringsinstallatie crashte maakt dit natuurlijk niet veel beter. Ze schieten zo echt in hun eigen voeten.”

Nog kwalijker is het wanneer bedrijven calamiteiten niet, of niet tijdig melden. “Volgens de betrokken waterschappen was dit zowel bij Den Ouden   (zie bijlage 2) als bij Orgamex  (zie bijlage 3) het geval. Dat kan natuurlijk echt niet,” zegt de SP’er. “Het is dan ook enigszins verbazingwekkend dat bedrijven dan ook slechts aangesproken worden op de lozingen. Wat ons betreft moet er een stuk strenger opgetreden worden. Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar het antwoord van het college op de vragen!”

Reactie toevoegen

U bent hier