h

GS beantwoorden SP-vragen over mogelijkheden van zonnepanelen langs wegen

9 juli 2016

GS beantwoorden SP-vragen over mogelijkheden van zonnepanelen langs wegen

Vorig jaar berekende Sander Meppelink in zijn afstudeerscriptie dat het langs de 641km geluidsscherm langs Rijkswegen mogelijk moest zijn om in 2015 760TJ zonnestroom op te wekken (en in 2030 900TJ). Met de vuistregel dat Brabant 14,4% van Nederland is, zou dat langs snelwegen in in Brabant in 2015 neerkomen op 92km geluidsscherm, goed voor 109TJ (en in 2030 op 130TJ).

Deze gegevens brachten Willemieke Arts, SP-woordvoerster mobiliteit in PS, ertoe te vragen hoeveel km geluidswering er langs provinciale wegen stond, en wat daar de mogelijkheden van waren. En zou er een business case gemaakt kunnen worden, zowel op basis van de postcoderoos- als op basis van de SDE+-regeling?

Op 28 juni kwam het antwoord en dat hield in dat GS, bij gebrek aan gegevens, het onderzoek van Meppelink niet voor de Brabantse provinciale wegen konden repliceren.
Er staat langs de Brabantse provinciale wegen 5,32km geluidswal of -scherm. Die zijn technisch niet geschikt om de bestaande zonnepanelen aan vast te monteren.

Wel neemt de provincie Brabant ‘met trots’ deel in Solliance, een samenwerkingsverband van TNO, ECN en TUE dat technologie ontwikkelt om dunne zonnecellen te produceren. Waarna een kort verhaal over de binnengehaalde subsidie en de te verwachten economische voordelen.

GS geven aan de lopende ontwikkelingen te volgen en in een geschikte nieuwe situatie over zonnepanelen op geluidsschermen na te willen denken.

De volledige tekst van de vragen is hier te vinden

Reactie toevoegen

U bent hier