h

SP stelt vragen over uitbreiding veehouderij in Herpen

3 maart 2016

SP stelt vragen over uitbreiding veehouderij in Herpen

Geitenhouder van de Ven in Herpen heeft plannen om zijn bedrijf flink uit te breiden: er is een vergunning aangevraagd voor 3450 melkgeiten, 200 opfokgeiten tegelijk met 199 melkkoeien en 140 stuks jongvee. Op het bedrijf heeft Q-koorts geheerst ten tijde van de uitbraak.[1] Hoewel er weerstand is tegen de uitbreiding, onder andere vanuit de GGD, wil gemeente Oss de vergunning verlenen.

De provincie voert beleid op het gebied van landbouw en veeteelt daarnaast speelt zij een verbindende rol tussen gemeente, bewoners en veehouders. In het bestuursakkoord “Beweging in Brabant” hebben we opgenomen dat wanneer een bedrijf zich wil ontplooien er voorwaarden zijn rond gezondheid en maatschappelijke draagvlak.

De Brabantse fractie van de SP hecht veel waarde aan de voorwaarden genoemd in het bestuursakkoord en heeft zo zijn vraagtekens bij deze uitbreiding. Gezondheid van bewoners in de omgeving zou voorop moet staan. Dit lijkt hier nu niet het geval te zijn. Daarom heeft SP-Statenlid Maarten Everling de volgende vragen:

  1. Is GS bekend met het voornemen van gemeente Oss om de vergunning voor de uitbreiding te verlenen? Hoe beoordeelt GS dit voornemen?
  2. Hoe staat GS tegenover de opmerking van de GGD dat het mengen van geiten en koeien op één locatie niet verstandig is? Wat is er bij GS bekend over dit advies?
  3. Hoe beoordeelt GS de uitbreiding van dit bedrijf, met de voorwaarden genoemd in het bestuursakkoord in het achterhoofd?
  4. Welke rol kan en zal de provincie spelen in het proces rond de uitbreiding van dit bedrijf?
  5. Is uitbreiding van het aantal dieren wel mogelijk met het oog op de nu al te hoge mestproductie? Hoe verhoudt dit zich met het onlangs aangekondigde noodzakelijke inkrimping van de veestapel? [2]

Reactie toevoegen

U bent hier