h

Herrie rond de A4 bij Heijningen

2 oktober 2015

Herrie rond de A4 bij Heijningen

Foto: SP

SP-Statenlid Tineke Claessens en fractieondersteuner Bernard Gerard hebben een gesprek gehad met leden van de Werkgroep Leefbaarheid Heijningen over de herrie van de A4. Heijningen valt onder de gemeente Moerdijk.

Door de aanleg van een nieuw stuk autosnelweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom (om Steenbergen heen) is er een doorgaande autosnelweg ontstaan van Europoort naar Antwerpen, de A4. De vroegere A29, die pal langs Heijningen loopt, maakt nu deel uit van deze doorgaande verbinding en heet nu ook A4. Er mag 130 km/uur gereden worden. De weg is in juli 2015 feestelijk geopend.

Verwacht wordt dat deze nieuwe weg veel nieuw verkeer aantrekt, waaronder onevenredig veel vrachtverkeer. Rijkswaterstaat (RWS) verwacht dat het aantal auto’s van 15000 stijgt tot 40000 op afzienbare termijn en 60000 op wat langere termijn. Dat zou tot 4 resp. 6 dB extra leiden, en zoveel reserveruimte zit er niet meer op de geluidsproductieplafonds langs de weg, en waarschijnlijk ook niet in de saneringsgrens van enkele huizen langs de weg (het dichtstbijzijnde huis staat 17 m van de wegrand).RWS ziet dat ook wel en heeft onlangs dubbellaags ZOAB langs Heijningen aangelegd. De vraag is of zelfs dat genoeg is.

Hoewel de provincie bij deze rijksweg in eerste instantie geen taak heeft, hebben Tineke en Bernard toch advies gegeven en de hulp van de SP toegezegd, als die van pas mocht komen.
Het is verstandig de verschillende bewoners- en milieugroepen te verenigen in een platform. Dat zou eisen moeten stellen:

-  terug naar 100 km/uur
-  op termijn nog stiller asfalt (dat is nu al te koop)
-  metingen en tellingen door de gemeente Moerdijk op de meest kritische locaties
- geluidsschermen waar dat zin heeft, liefst met zonnepanelen erin

Foto: eigen bewerking / openstreetmap

Reactie toevoegen

U bent hier