h

Informateur adviseert college van SP, VVD en CDA

13 april 2015

Informateur adviseert college van SP, VVD en CDA

Foto: Provincie Brabant / www.brabant.nl

Informateur Gerrit-Jan Swinkels, die de eerste verkennende gesprekken heeft gevoerd met alle partijen in Provinciale Staten van Brabant, maakte woensdagavond bekend dat hij een college adviseert met SP, VVD en CDA. Dit is een voortzetting van het huidige college.

De SP heeft de afgelopen jaren voor het eerst meebestuurd in Brabant. De SP is gegroeid van 8 naar 9 zetels. Je zou de conclusie kunnen trekken dat de kiezer de SP hiermee heeft beloond. De SP wil dan ook graag verder besturen. Een eventuele samenwerking tussen de SP, VVD, CDA en een vierde partij had de voorkeur van de SP, waarbij de meest logische partij D66 zou zijn omdat die partij met 7 zetels in Brabant na CDA, VVD de SP de grootste partij is en de grootste winnaar van de verkiezingen. Het advies van de informateur was, nadat CDA had aangegeven met slechts drie partijen te willen onderhandelen om nu dus eerst met CDA, VVD en SP tebeginnen aan een poging om tot een nieuw bestuursakkoord te komen.

De SP in Provinciale Staten van Noord-Brabant tekent geen nieuw coalitie-akkoord waarin de aanleg van de Ruit, de oost-westverbinding tussen Eindhoven en de N279, is opgenomen. Daarmee blijft aanleg van de Ruit voor de SP een breekpunt. Er is momenteel dan ook geen meerderheid voor de Ruit. In Provinciale Staten zijn nu 29 van de 55 leden tegen

Reactie toevoegen

U bent hier