h

Eindhoven kiest voor bij-vriendelijk beleid

4 maart 2015

Eindhoven kiest voor bij-vriendelijk beleid

In de gemeenteraad van Eindhoven is een actuele motie aangenomen, met de SP als eerste indiener, waarin ervoor gepleit wordt om de honingbijen, solitaire bijen en hommels in de gemeente te steunen. De mogelijkheden tot subsidiering, die de provincie biedt, kunnen hierbij ondersteunend werken.

Het initiatief komt in eerste instantie vanuit Milieudefensie Eindhoven. Deze organisatie heeft  zoveel mogelijk geïnteresseerden (imkers, volkstuinders, stadsboeren, groenbedrijven etc) uitgenodigd voor een openbare avond in november 2015. Die avond werd een succes.

De presentaties en discussies tijdens de avond zijn neergelegd in een brief aan B&W en de gemeenteraad van Eindhoven, welke door de aanwezigen tijdens de avond ondertekend is.
In de brief wordt om twee dingen gevraagd:

  1. dat de gemeente het Convenant Bijvriendelijk Handelen van de Stichting Bijenlint te tekenen
  2. dat de gemeente het bestaande biodiversiteitsbeleid  (waarover overigens algemeen positief geoordeeld wordt) uitbreidt met concrete maatregelen ten gunste van honingbijen, solitaire bijen en hommels. Daarbij wordt gedacht aan zaken als keuze van planten bij inrichting van de openbare ruimte, maaibeheer, het overtuigen van bijv. tuinzaken en sierbloemenverkopers op de markt om uit de buurt van vergif te blijven, woonruimte voor bijen en hommels, voorlichting en publieksparticipatie en onderzoek.

De tekst van de actuele motie kan hieronder worden nagelezen. Uiteindelijk is de motie niet eens in stemming gebracht, omdat het College van B&W (bij monde van D66-wethouder Schreurs) de inhoud al voor die tijd overgenomen had.

De volledige tekst van de brief aan de gemeente kan worden gedownload van www.bjmgerard.nl , categorie “bijen”. Bij een eventueel gebruik moet bedacht worden dat de ene lokale situatie de andere niet is.

De website van het Convenant Bijvriendelijk handelen is http://www.bijenlint.nl/jaar-van-de-bij/acties/convenant-bijvriendelijk-handelen .

Bernard Gerard is secretaris van Milieudefensie in Eindhoven en tevens fractiemedewerker van de provinciale SP.

Reactie toevoegen

U bent hier