h

Hoe zit het met de subsidiëring van mestvergisting?

20 november 2013

Hoe zit het met de subsidiëring van mestvergisting?

De provincie subsidieert geen mestvergisting. Een meerderheid van de Statencommissie Transitie Stad en Platteland heeft zich al eerder zeer kritisch uitgelaten over mestvergisting en covergisting, en over subsidiëring daarvan. De subsidies van mestvergisters komen dan ook vanuit het Rijk. Lees hier meer informatie over dit onderwerp

De discussie over mestvergisting zal later nog aan bod komen in de provincie. Mest- en covergisting op dit moment is om veel redenen geen goed idee op lokaal niveau. Op bovenregionaal niveau is dit misschien alleen verstandig met adequate technologie, en dan op een cat. IV bedrijventerrein ver van alles en iedereen vandaan.

Het proces naar een minder intensieve, ecologisch meer verantwoorde veehouderij met minder dieren is ingezet maar voorlopig zit Noord-Brabant nog met een groot mestoverschot, omdat de landelijke overheid geen haast maakt met vernieuwende en werkende maatregelen. Gedurende die tijd is een instrument noodzakelijk om dat overschot goed te verwerken. In de provincie moet nog gesproken worden over de voorwaarden met betrekking tot ruimtelijk, financieel en ecologische zaken.

Plannen voor mestfabrieken voor welke aard dan ook moeten eerst langs de provincie en langs de Verordening Ruimte. Die wordt binnenkort aangepast op het nu in ontwikkeling zijnde Brabantse veehouderijbeleid met de Zorgvuldigheidsscore en de gebiedsprofielen inclusief volksgezondheidskader.

U bent hier