h

Verslag werkbezoek Padua: Gewoon doen!

21 augustus 2013

Verslag werkbezoek Padua: Gewoon doen!

Naar aanleiding van een inspirerende lezing over hoe het ook kan in de ouderenzorg, zijn SP Statenleden Francy van Iersel en Ine Roozen op werkbezoek geweest bij Verzorg- en verpleeghuis Padua in Tilburg. Kees Theeuwes, directeur van Padua ontving de fractie gaf uitleg over wat Padua zo anders maakt.Kees Theeuwes, directeur van Padua

De filosofie van Padua is dat de bewoners centraal staan. Wil je ’s middags warm eten of juist om 8 uur ’s avonds? Dat kan. Wil je ’s morgens gewassen worden of om middernacht? Dat kan. De bewoners hoeven zich niet aan te passen aan het stramien van het tehuis, maar andersom. We doen het gewoon. De medewerkers wordt verteld dat ze de bewoners moeten behandelen zoals ze zouden doen met hun moeder of vader of iemand anders waar ze veel van houden.
SP Statenlid Francy  van Iersel in 1 van de vele bijzonder ingerichte hoekjes
Padua staat open voor iedereen. Verschillende clubs vanuit de wijk hebben activiteiten in het centrum. Zo zijn er twee biljartclubs actief, wordt er gerepeteerd door een jazz orkest en ga zo maar door. Sommige clubs hebben bewoners onder hun leden, maar dat is geen vereiste. Kinderen uit de buurt kunnen hun verjaardag vieren in Padua en zo is er altijd iets te doen. Vanwege de hitte is in de binnentuin een zwembad neergezet. Dat doen heel veel mensen, dus waarom zou dat bij ons niet kunnen?
SP Statenlid Ine Roozen voor het zwembad in de tuin van padua

Vanuit overheidswege zijn er ongeveer 2200 regels waar een verpleeg- en verzorgingstehuis aan moet voldoen. Instellingen voegen daar zelf vaak nog heel veel regels aan toe. In Padua werkt met een gedragscode. Het gaat er hier om dat we de mensen een thuis bieden. Daarvoor was wel een omslag nodig in het denken van de medewerkers, maar het was het allemaal waard als je ziet hoe de bewoners hier gewoon zichzelf kunnen zijn.
Italiaans straatje in Padua

U bent hier