h

SP bij VIC in Sterksel

19 juni 2013

SP bij VIC in Sterksel

De Tweede Kamerleden Eric Smaling (hoogleraar duurzame landbouw) en Henk van Gerven (onlangs gekozen tot groenste Kamerlid) en Fráncy van Iersel (Provinciale Staten) hebben zaterdag 15 juni een werkbezoek gebracht aan het VIC (Varkens Innovatie Centrum) in Sterksel. lees/bekijk hier het verslag

VIC Sterksel is een bedrijf dat onderdeel uitmaakt van Wageningen UR Livestock Research. Op het VIC werken ongeveer 15 mensen die dagelijks bezig zijn met projecten ten behoeve van dier en maatschappij. De Kamerleden en het Statenlid kregen een uitgebreide rondleiding en konden alle vragen stellen die ze wilden. Ze waren overigens met name geïnteresseerd in de mestvergistingsinstallatie (co-vergister) die bij het VIC staat.

Door het vergisten van dierlijke mest wordt er biogas geproduceerd uit het organische materiaal in de mest. Dit mengsel van methaan en CO2 wekt bij verbranding elektriciteit op. Vooraf snijmaïs of ander plantaardig materiaal aan de mest toevoegen levert nog meer energie op. Het proces wordt dan co-vergisten genoemd. Bij vergisten en co-vergisten komt er ook veel warmte vrij. Een klein deel hiervan wordt gebruikt om bijvoorbeeld de vergisterinstallatie te verwarmen.

U bent hier