h

Vragen over uitspraak Raad van State en effecten op de veehouderij

23 april 2013

Vragen over uitspraak Raad van State en effecten op de veehouderij

De Commissie voor de Milieueffectrapportage heeft een negatief advies uitgebracht over gebrekkig milieuonderzoek naar de effecten van ruime groeimogelijkheden voor de intensieve veehouderij in Hilvarenbeek. Op grond van dit advies heeft de Raad van State gesteld dat Hilvarenbeek zijn uitbreidingsruimte voor veehouderijen in het gemeentelijke bestemmingsplan drastisch moet beperken. Daarmee dwingt de raad van State de gemeente om toename van de milieudruk op Europees beschermde natuurgebieden te voorkomen. Ook gemeenten als Oirschot, Den Bosch, Geertruidenberg, Someren en Woensdrecht hebben met deze uitspraak te
maken gehad. Dit staat althans te lezen in het Brabants Dagblad van 19 april 2013. Op grond van deze informatie heeft SP-Statenlid Veerle Slegers de volgende vragen aan Gedeputeerde Staten:

1. Werken de gevolgen van de recente uitspraken van de Raad van State ook door op de provinciale verlening van Natuurbeschermingsvergunningen, en zo ja, op welke manier?

2. Is er volgens u op grond van genoemde uitspraken van de Raad van State een wijziging van het provinciale beleid inzake verlening van deze Natuurwetvergunningen nodig en zo ja, welke wijziging stelt u voor?

3. Is er volgens u op grond van de uitspraken van de Raad van State een wijziging nodig in de stikstofverordening, en zo ja, welke?

4. Werken de recente uitspraken van de Raad van State ook door op de onlangs door Provinciale Staten vastgestelde denklijn voor de verduurzaming van de veehouderij en op het provinciale beleid voor ruimtelijke ordening, en zo ja, hoe? Moet bijvoorbeeld de Verordening Ruimte worden aangepast en zo ja, wanneer komt u met aanpassingsvoorstellen hiertoe?

U bent hier