h

Eerste monitor bouwaanvragen veehouderij.

12 april 2013

Eerste monitor bouwaanvragen veehouderij.

Op initiatief van de SP heeft de provincie zeer nauwkeurig bekeken hoe het verloop is geweest van de vergunningaanvragen voor veehouderij in de Brabantse gemeenten. Het Brabants Dagblad kopt naar aanleiding van deze monitor met het artikel “Explosie aan bouwaanvragen voor stallen”.
Op zich niet onjuist, want twee weken voor de statenvergadering van 22 maart zijn er maar liefst 350 vergunningen aangevraagd, terwijl dit in normale weken over een langere periode daarvoor ongeveer zou moeten gaan om 30 vergunningenaanvragen, dat is dus ruim een vertienvoudiging in die 2 weken.
Maar met evenveel recht had de kop in het Brabants Dagblad kunnen luiden: “Vergunningaanvragen voor stallen praktisch stilgevallen”. Want, wat blijkt uit de monitor: In de eerste week na de statenvergadering van 22 maart zijn er slechts 10 bouwaanvragen ingediend, en in de tweede week na de statenvergadering ging het zelfs slechts om een aantal van 3 aanvragen!

Hoe valt dit te verklaren en had dit voorkomen kunnen worden? We kunnen constateren dat de grote hoeveelheid bouwvergunningaanvragen heeft plaatsgevonden in de 2 weken voor de statenvergadering. 2 Weken voor die statenvergadering was er een commissievergadering waarin met name door Groen Links werd gezwaaid met een mogelijk te nemen voorbereidingsbesluit op 22 maart. Op deze manier aan de sector je kaarten blootgeven en ze bij wijze van spreken bijna vragen om nog snel vergunningen aan te vragen, wordt door Paul Smeulders van Groen Links in het Brabants Dagblad zelf omschreven als “onhandig”. Smeulders weet over het algemeen best wel wat pittiger taal te gebruiken, en woorden als “een beetje dom”, of misschien zelfs “oerstom” zouden misschien beter op zijn plaats zijn geweest.

Wat zouden nou de gevolgen zijn geweest als de staten op 22 maart toch een “voorbereidingsbesluit” hadden genomen. In de media en in de wandelgangen wordt een “voorbereidingsbesluit” vaak een “bouwstop”genoemd, maar dat is niet juist. Met een voorbereidingsbesluit wordt een bescherming beoogd, vooruitlopend op een definitief besluit. In dit geval een bouwstop voor veehouderijen maar niet over andere agrarische activiteiten, woningen of kantoren. Het woord bouwstop veehouderij suggereert dat er van het ene op het andere moment gestopt moet worden met bouwen, maar dat is dus niet zo. Verleende vergunningen blijven geldig, en bouwwerkzaamheden hoeven niet stilgelegd te worden. Bouwaanvragen van vóór 22 maart worden beoordeeld op het beleid van voor die datum en mogen ook uitgevoerd worden. Maar alle nieuwe aanvragen worden voor een half jaar terzijde gelegd. Binnen een half jaar had de provincie een nieuwe rechtsgeldige regeling moeten hebben voor de veehouderij; de Brabantse Maatlat. Maar die procedure kost een jaar dus een voorbereidingsbesluit had niets geholpen want na een half jaar hadden de nieuwe aanvragen weer in behandeling genomen moeten worden. Bij gemeenten is dat makkelijker, daar geldt een voorbereidingsbesluit van een jaar.
Een voorbereidingsbesluit had dus geen enkel effect gehad op alles wat er voor 22 maart was aangevraagd of ingediend.Zowel in de commissie als in de statenvergadering heeft de SP hier voor gewaarschuwd maar dankzij het gedram van Groen Links zijn meer dan 350 boeren op een holletje naar het gemeentehuis gegaan. Onnodige en onzinnige paniek.

Overigens is het nog maar helemaal de vraag of de 350 aangevraagde bouwvergunningen gaan over uitbreiding of nieuw te bouwen stallen, dat is niet duidelijk. Het kan natuurlijk ook gaan om allerlei kleine aanpassingen, aanleg sleufsilo's en wat dies meer zij, omdat ook dit soort zaken beperkt zouden worden door een voorbereidingsbesluit. Daarnaast blijft voor deze ingediende vergunningaanvragen de beperking van 1,5 hectare gelden en wat het aantal dieren betreft, zal dat als het gaat om varkens en kippen moeten gebeuren binnen het aantal bestaande dierrechten.

Overigens is het ook goed om je te realiseren dat een voorbereidingsbesluit allerlei gewenste ontwikkelingen, zoals verbeteringen aan stallen die leiden tot minder stikstofuitstoot of verbetering van dierenwelzijn, onmogelijk worden gemaakt zo lang het voorbereidingsbesluit geldt

Nu het aantal vergunningaanvragen praktisch tot nul gereduceerd is, is er geen reden om de ogen te sluiten voor wat er mogelijk in de toekomst kan gaan gebeuren. Daarom zal de provincie de ontwikkeling in vergunningaanvragen nauwlettend blijven volgen, met een mogelijkheid om in te grijpen als die ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.

U bent hier