h

Open brief: verzoek tot oplossingsgerichte aanpak van lozingen bij Rendac BV

13 februari 2013

Open brief: verzoek tot oplossingsgerichte aanpak van lozingen bij Rendac BV

SP-Statenlid Francy van Iersel heeft in een open brief gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de lozingen van Rendac BV op de Heiloop in Son. De brief is hieronder geplaatst:

Geachte Gedeputeerde, Geachte colleges van B&W, Geacht bestuur van Waterschap de Dommel,

De SP-Statenfractie heeft kennis genomen van de vergunning die door Waterschap de Dommel is afgegeven aan Rendac BV. Deze vergunning maakt het mogelijk afvalwater te lozen op de Heiloop in Son die afwatert in de rivier de Dommel en loopt door Sint Oedenrode. De vergunning is afgegeven omdat het voldoet aan de juridische kaders. Toch zijn vanuit de SP-Statenfractie zorgen over de effecten van deze lozingen. Dit in relatie tot de mogelijke verslechtering van waterkwaliteit die gemeenten, de provincie en het waterschap juist van zeer groot belang achten.

Onder het motto van ieder zijn eigen verantwoordelijkheid ziet de SP-Statenfractie graag een aanpak die de schade van de lozingen zoveel mogelijk beperkt. Wij hopen dat het provinciebestuur, het waterschap en de colleges van B&W deze mening van de SP deelt. Het betreft hier een maatschappelijk belang waarbij rekening moet worden gehouden met de toekomstige leefbaarheid voor mens, plant en dier. Het bedrijf Rendac kent een zeer specialistisch bedrijfsproces voor het verwerken van dierlijk afval en heeft een bijzondere positie in Zuid- en midden Nederland.

Het is van belang dat dit bedrijf voort kan bestaan, maar hierbij is vertrouwen een groot goed. De SP constateert dat de vergunning voor veel onrust heeft gezorgd bij omwonenden, milieuorganisaties en mensen die zich dan wel vrijwillig of beroepsmatig bezig houden met de waterkwaliteit. De SP hoopt dat betrokken partijen die gaan over de waterkwaliteit verantwoordelijkheid nemen, zodat de verbeterde waterkwaliteit waar de afgelopen jaren zo hard aan is gewerkt, niet in een stand-still situatie komt te staan of erger de kwaliteit weer verslechtert. De SP is van mening dat in dit geval niet alleen gekeken moet worden wat binnen de Europese regelgeving geldt maar vooral ook wat maatschappelijk wenselijk is. Daarbij moet zeker worden gekeken naar de best beschikbare technieken, de doelstelling uit de KRW die aangeven dat de waterkwaliteit niet mag verslechteren, het opschalen van controle, handhaving en veiligheid, en bovenal moet milieu en gezondheid boven het economisch belang blijven staan.

Daarbij is als provincie, gemeenten en waterschap van belang om nogmaals te kijken naar de taken en bevoegdheden en daar waar mogelijk initiatief tot samenwerking tussen de verschillende partijen. De SP hoopt dan ook op de bestuurlijke verantwoordelijkheid van provincie, gemeenten en het waterschap als het gaat om de waterkwaliteit.

U bent hier