h

SP stelt vragen over onveilige opslag nucleair afval Dessel

23 februari 2012

SP stelt vragen over onveilige opslag nucleair afval Dessel

Op 22 februari jl. heeft de SP-Statenfractie in Noord-Brabant kennis genomen van de onveilige situatie bij de opslag van nucleair afval in Dessel over de grens bij Reusel. Dit is gebleken uit een flits inspectie (onaangekondigde inspectie) van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.
(Bron: Brabants Dagblad 22-02’12, Het belang van Limburg, Gazet van Antwerpen).

Naar aanleiding hiervan heeft Fràncy van Iersel van de SP-statenfractie de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. Bent u op de hoogte van dit voorval en heeft de provincie hier een melding over binnen gekregen? Zo ja, wat is vervolgens bij de provincie met deze melding gedaan?
2. Is er overleg met Belgische toezichthouders en Brabantse verantwoordelijken voor volksgezondheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja waarom hebben ze de burgers van Brabant hier niet over geïnformeerd?
3. Is hierover contact geweest met Kernfysische Dienst in Nederland? Wat is hun advies?
4. Is er straling vrijgekomen en zo ja hoeveel en is er ook in Brabant gemeten? Hebben Brabantse en/ of Nederlandse toezichthouders hier een rol in toezicht hebben?

Zoals de Statenfractie van de SP heeft vernomen heeft de FANC dit bedrijf al eens eerder op de vingers getikt heeft vanwege ontoereikend management.

5. Was de provincie hiervan op de hoogte?
6. Is er sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid of gevaar voor de gezondheid?
7. Is het bedrijf toegerust op dit soort calamiteiten in de vorm van een calamiteitenplan in samenwerking met bevoegde overheden?
8. Bent u in overleg met andere overheden en vormen van gezag om te bezien of in het licht van uw en hun bevoegdheden om dit in de toekomst te voorkomen of handhavend op te treden?

U bent hier