h

Ruim 3200 klachten op SP meldpunt vlieglawaai.nl

7 februari 2012

Ruim 3200 klachten op SP meldpunt vlieglawaai.nl

Het online klachtenmeldpunt vlieglawaai.nl heeft in het eerste jaar 3285 klachten opgeleverd. Dit blijkt uit een evaluatierapport die door de SP-Statenfractie in Noord-Brabant is opgesteld. Klik hier voor het rapport in pdf.

Veruit de meeste klachten komen van (vliegbasis) Eindhoven Airport, vliegbasis Gilze-Rijen en vliegbasis Volkel. Geluid is daarbij de grootste veroorzaker van overlast. Daarnaast zijn rondom vliegbasis Gilze-Rijen naast geluid veel klachten binnengekomen van trillingen welke worden veroorzaakt door helikopters.
De herkomst van klachten komt in hoofdlijnen overeen met de ligging van de vliegvelden en het verlengde van de start-en landingsbanen van de vliegvelden. De meeste klachten komen dan ook uit de gemeenten Gilze-Rijen, Eersel, Boxtel, Eindhoven, Best en Tilburg. De SP pleit voor geautomatiseerde geluidsmeetpalen in deze regio’s. Daarnaast is de SP van mening dat een betere spreiding van militaire vliegvelden over Nederland noodzakelijk is. “De provincie Noord-Brabant is overbelast door militair luchtverkeer, de meeste klachten van het meldpunt zijn te herleiden naar defensievluchten” aldus Willemieke Arts Statenlid van de SP.
De SP vindt dat de provincie duidelijke geluidscontouren moet vastleggen en handhaven rond de vliegvelden Kempen Airport en Seppe Airport. De provincie is sinds kort bevoegd gezag voor deze vliegvelden. Daarnaast moet in 2015 moet een serieuze evaluatie plaats vinden bij Eindhoven Airport zoals afgesproken bij de Alders tafel.
Het online meldpunt www.vlieglawaai.nl blijft gehandhaafd wanneer dit op voldoende publieke belangstelling kan blijven rekenen.

U bent hier