h

Gezonde afstand tussen veebedrijven en burgerwoningen

20 januari 2012

Gezonde afstand tussen veebedrijven en burgerwoningen

Criteria voor een minimale afstand tussen veehouderijen en burgerwoningen. Die zullen er hoogstwaarschijnlijk moeten komen, samen met andere voorwaarden voor een gezonde voedselproductie. De landelijke Gezondheidsraad doet daar nu onderzoek naar. In augustus of september komt daar waarschijnlijk, hopelijk meer duidelijkheid over. De SP heeft altijd gezegd dat de gezondheid van burgers een leidend criterium moet zijn voor welke bebouwing of activiteit ook. Het is absurd dat dit niet eerder goed is geregeld.

GroenLinks stelde in december voor om een minimale afstand van 250 m. juridisch vast te leggen in de Brabantse Verordening Ruimte. In eerste instantie was de SP het daarmee eens, tot bleek dat dit criterium juridisch niet overeind blijft: Omdat het vooralsnog niet kan worden onderbouwd met concrete onderzoeksgegevens. Bovendien lost het bestaande problemen niet op. En misschien blijkt later dit jaar dat de afstand veel groter moet zijn om de gezondheid van burgers te beschermen. Daarom vinden we het toch verstandiger om te wachten tot de landelijke Gezondheidsraad met onderbouwd advies komt.

Daarnaast hebben Provinciale Staten in december unaniem besloten tot een Brabantse denktank die gaat onderzoeken op welke manier een gezonde ecologisch, economisch en sociaal verantwoorde veehouderij mogelijk is. Van de SP kwam toen het voorstel om het advies van de Provinciale Raad voor de Gezondheid ter harte te nemen. Dus is er een gezondheidsdeskundige aan de Brabantse denktank toegevoegd. Vanuit burgers zelf komen ook initiatieven voor een meer verantwoorde veeteelt. Uit al deze initiatieven worden in de loop van dit jaar de voorwaarden duidelijk waaraan een goede veehouderij zal moeten voldoen. Die gaan Provinciale Staten dan juridisch verwerken in de provinciale Verordening Ruimte. Het zou verstandig zijn als boerenorganisaties, supermarkten en vleesverwerkende bedrijven zich daarop voorbereiden.

U bent hier