h

SP stemt toch in met renovatie van het provinciehuis.

16 november 2011

SP stemt toch in met renovatie van het provinciehuis.

Op het eerste oog lijkt het nogal wat: 33 miljoen euro voor een verbouwing van het provinciehuis, zeker in deze tijd waarin geld steeds krapper wordt en er overal wordt bezuinigd.
Na het afwegen van alle voor- en nadelen is de SP echter tot de conclusie gekomen dat het om een verantwoorde uitgave gaat.

Wat gaat er namelijk precies gebeuren met die 33 miljoen?
Fractievoorzitter Nico Heijmans liet in de Statenvergadering weten in het verleden vaak Aktie gevoerd te hebben tegen verhuurders en huiseigenaren die geen fatsoenlijk onderhoud pleegden. Het is namelijk erg dom om onderhoud te verwaarlozen, want dit levert gevaren op, maakt het gebruik van een gebouw minder aangenaam, maar vooral betekent het dat het op de langere termijn nog veel duurder wordt.
Van de 33 miljoen euro aan totale kosten zijn er ongeveer 14 miljoen die bestemd zijn voor het noodzakelijke/achterstallige onderhoud. Je moet hierbij o.a. denken aan de aanleg van sprinklerinstallaties, verbetering van de klimaatbeheersing en bijvoorbeeld aanpassing van de keuken. Dit kost miljoenen, maar is verplicht op basis van brandweervoorschriften en Arbo.

Wat gebeurt er dan met de 19 miljoen die dan nog overblijven? De toren van het provinciehuis wordt voor 17 miljoen euro verbouwt. Het gaat dan voornamelijk om het aanpassen van de werkomgeving, zodat 3 ambtenaren toe kunnen met 2 werkplekken. Dit heet flexibele werkplekken, en dat kan omdat er nogal wat ambtenaren parttime werken en er natuurlijk ook behoorlijk wat ambtenaren regelmatig de provincie in zijn. Het zo inrichten dat je voor 1000 ambtenaren maar 700 werkplekken nodig hebt, heeft als voordeel dat de hele extra vleugel naast het provinciehuis vrijkomt, die hebben we niet meer nodig. Het verhuren van deze vleugel levert, laag geschat, ongeveer 800.000 euro aan huur op per jaar. Daarnaast bespaar je ongeveer 100.000 euro aan schoonmaakkosten per jaar voor deze vleugel. Met nog wat voordeeltjes kom je zo aan een besparing van ongeveer 20 miljoen over de komende 20 jaar. Dat betekent dus een investering van 17 miljoen, die je in 20 jaar terugverdient, zelfs nog wat meer, waarbij je ook nog eens goed ingerichte flexibele werkplekken krijgt. Een verstandige investering dus.

Maar natuurlijk, 14 miljoen voor groot onderhoud en 17 miljoen voor flexibele werkplekken, is bij elkaar nog maar 31 miljoen. In de resterende 2 miljoen zat voor de SP de grootste pijn. Deze 2 miljoen zouden zijn voor verbouwingen op de eerste verdieping en de begane grond. De fractiekamers voor politieke partijen zouden verbeterd worden, er zouden ontmoetingsruimten komen en een extra trap. Naar de mening van de SP, veel geld voor niet noodzakelijke aanpassingen.
Tijdens de uitgebreide discussies bleek echter dat een flink deel van de 2 miljoen besteed zouden gaan worden aan het inrichten van 70 werkplekken op de begane grond en eerste verdieping.
Toen dat duidelijk was, was er naar de mening van de SP geen sprake meer van overbodige luxe en werd er ingestemd met het hele project.

U bent hier