h

SP stelt vragen over ‘ontsnappen zwavelzuur bij DMV International

7 september 2011

SP stelt vragen over ‘ontsnappen zwavelzuur bij DMV International

Vorige week heeft de SP-Statenfractie in Noord-Brabant kennis genomen van een voorval op 12 augustus jongstleden bij DMV International (Campina Friesland Foods) in Veghel waarbij zwavelzuur is vrijgekomen.

Naar aanleiding hiervan heeft Ellen Pauel van de SP-statenfractie de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

- Bent u op de hoogte van dit voorval en heeft de provincie hier een melding over binnen gekregen? Zo ja, wat is vervolgens bij de provincie met deze melding gedaan?
- Zijn er naast zwavelzuur nog andere schadelijke stoffen vrijgekomen, zo ja welke stoffen?
- Zijn na het voorval de betreffende activiteiten van DMV International nader getoetst op de
verstrekte provinciale revisievergunning en milieuvergunningen? Zijn er eventuele overtredingen geconstateerd? Zo ja heeft de provincie hier handhavend opgetreden?

Zoals de Statenfractie van de SP heeft vernomen heeft zich eerder deze zomer een gelijk voorval voorgedaan. Daarbij heeft de brandweer reinigingswerkzaamheden moeten verrichten in de woonbuurt rondom het bedrijf. Bij het recente voorval op 12 augustus zouden werknemers van het bedrijf naar het ziekenhuis zijn gebracht.

- Is de provincie hiervan op de hoogte?
- Is er sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid of gevaar voor de gezondheid van medewerkers van DMV International?
- Is het bedrijf toegerust op dit soort calamiteiten in de vorm van een calamiteitenplan in samenwerking met bevoegde overheden en gezagen?

De gemeente heeft eerder ook een melding gehad van het incident met zwavelzuur bij DMV International.

- Bent u in overleg met andere overheden en gezagen om te bezien of in het licht van uw en hun bevoegdheden om dit in de toekomst te voorkomen of handhavend op te treden?

U bent hier