h

Megastallen belemmeren duurzame landbouw

5 augustus 2011

Megastallen belemmeren duurzame landbouw

In opdracht van de ministeries van VWS en EL&I is er een landelijk onderzoek geweest naar ‘Mogelijke effecten van intensieve veehouderij op de gezondheid van omwonenden: onderzoek naar potentiele blootstelling en gezondheidsproblemen’. Het onderzoek (hierna genoemd IRAS-onderzoek) is op 21 juni jl. uitgekomen en brengt enerzijds de blootstelling van mensen die in de buurt van intensieve veehouderijen wonen in kaart, anderzijds is onderzocht of er een relatie bestaat tussen deze blootstelling en aan de huisarts gemelde gezondheidsproblemen. De SP fractie stelt hierover vandaag schriftelijke vragen aan het college.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de Provinciale Raad Gezondheid aan Gedeputeerde Staten op 29 juni jl. een brief gestuurd waarin gevraagd wordt de conclusies en aanbevelingen van het IRAS-onderzoek ter harte te nemen in het provinciale beleid.

Op 3 augustus bracht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een advies uit aan Hans Alders die op verzoek van staatssecretaris Bleker de maatschappelijke discussie over de intensieve veeteelt leidt. Gemeenten vinden dat de maatschappelijke dialoog niet alleen over megastallen moet gaan, maar over de toekomst en de bijbehorende doelen van de veehouderij in Nederland. Vragen daarbij zijn onder meer wat dit betekent voor de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving, hoe verspreiding van dierziekten kan worden voorkomen. Ook de VNG pleit voor voldoende aandacht voor de relatie tussen intensieve veeteelt en volksgezondheid.

De SP heeft in dit verband de volgende vragen aan uw College :

1) Op welke manier gebruikt u de conclusies van het IRAS-onderzoek en/of die van de Provinciale Raad Gezondheid bij uw besluitvorming over alle voorliggende vergunningsaanvragen voor autonome uitbreidingen van veehouderijen?

2) De Verordening Ruimte schrijft een omgevingstoets voor voordat een besluit wordt genomen over het al dan niet verlenen van een ontheffing van de eerder door Proviniciale Staten vastgestelde aanscherping van de regels omtrent uitbreiding van veehouderijen. Op welke manier hebt u het criterium van de omgevingstoets meegenomen bij uw besluitvorming over de vergunningverlening aan de zogenaamde lopende zaken en gaat u dat nog doen bij uw besluitvorming over nog voorliggende vergunningsaanvragen?

3) Ten tijde van uw besluitvorming over de lopende zaken waren het IRAS-onderzoek en de brief van de Provinciale Raad Gezondheid al bekend. In hoeverre hebt u de conclusies en de brief meegenomen in uw afwegingen over de lopende zaken?

4) Navraag bij de Provinciale Raad Gezondheid leert dat de Raad nog geen reactie heeft ontvangen op haar brief. Wat is daarvan de reden en bent u van plan om op korte termijn alsnog een reactie te geven? Zo niet, waarom niet?

5) Bent u van plan om ook het zojuist uitgekomen advies van de VNG over gezondheid, ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en milieu toe te voegen aan uw afwegingskader voor uw besluitvorming over de voorliggende vergunningsaanvragen? Zo niet, waarom niet?

6) Bent u van plan om er bij staatssecretaris Bleker op aan te dringen dat er zo snel mogelijk een landelijk kader komt om gezondheidsrisico’s te beoordelen bij aanvragen van vergunningen voor (uitbreiding van) veehouderijen? Zo niet, waarom niet?

7) Op welke manier faciliteert u en draagt u momenteel bij aan de discussie in Brabant over de transitie naar een duurzame veehouderij?

Met vriendelijke groet,

namens de SP-fractie
Ellen Pauel
Veerle Slegers
Johan van den Hout

U bent hier