h

Minister Verhagen besluit tot moratorium rond schaliegas

30 juni 2011

Minister Verhagen besluit tot moratorium rond schaliegas

De aanleiding voor Verhagen voor het instellen van een moratorium waren twee kleine aardbevinkjes, die in Engeland hebben plaatsgevonden, en die mogelijk verband houden met het fraccen aldaar. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) had Cuadrilla al een paar dagen eerder opdracht gegeven de oorzaak van deze trillingen te onderzoeken. 'In de komende maanden zullen er geen proefboringen naar schaliegas plaatsvinden. Er zullen ook geen onomkeerbare stappen worden gezet.' Aldus Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. 'Daarnaast zeg ik u toe dat ik zorgvuldigheid zal betrachten bij alle nog te nemen besluiten, die nodig zijn om tot een daadwerkelijke winning te komen.'

Woensdag na de brief was er een commissiedebat van de Tweede Kamer over energiezaken. Daar stelde SP-woordvoerder Paulus Jansen de brief aan de orde. Hij had er een paar overwegingen bij.

Op de eerste plaats wilde hij, dat bij het onderzoek naar een mogelijk verband tussen aardbevinkjes in Engeland en het fraccen niet alleen gekeken werd naar de geologische situatie In Engeland, maar ook naar die in Brabant. Bij Boxtel en Uden loopt de Peelrandbreuk en een deel daarvan heet zelfs de “breuk van Boxtel”. In Uden en Vlodrop hebben al eerder langs deze breuk redelijk heftige schikken plaatsgevonden.

Verder stelde Jansen dat de beperkte aanleiding tot het onderzoek tegelijk de voornaamste zwakte ervan was. Er zijn namelijk meer zorgen in de regio als alleen seismische zorgen. De proefboring wordt echter wettelijk ingekaderd door het BARMM (Besluit Algemene Regels Milieu Mijnbouw), maar dat besluit heeft maar een hele beperkte dekking. Er staat bijvoorbeeld wel in DAT het afvalwater verwerkt moet worden (wat kan betekenen dat het met toestemming van de waterbeheerder in het riool geloosd mag worden), maar niet HOE het verwerkt wordt. Die zorg is, gezien de te verwachten samenstelling van dat water, alleszins terecht.

Verder beperkt Verhagen zich in zijn brief tot vervuiling van het grondwater. In de VS echter, het afschrikwekkend voorbeeld, zijn er bijvoorbeeld, naast bewezen grondwaterbesmettingen, ook methaan (=aardgas)lozingen in de atmosfeer gemeld. Methaan is een krachtig broeikasgas.

Verder is daar ook het oppervlaktewater vervuild omdat de rioolwaterzuiveringsinstallaties de vrijkomende drab niet aankonden. Verhagen zou het allemaal meenemen en met schriftelijk materiaal komen.

Het SP standpunt
Nu Verhagen een onderzoek toegezegd heeft, in afwachting waarvan er niet geboord wordt, is een deel van het SP-standpunt ingewilligd. Mits dat onderzoek goed gebeurt en in het voorgaande is uitgelegd dat daar wel wat meer bij komt kijken als in Verhagens aanvankelijke opzet.

Voor de SP is een positieve uitkomst van het onderzoek niet gegarandeerd, maar wel denkbaar. Na een positieve uitkomst is winning bespreekbaar, maar geen automatisme. Er zal een MER volgen en daarin moet bijvoorbeeld overtuigend aangetoond worden dat winning mogelijk is zonder dat het hele landschap naar de knoppen gaat. Per slot van rekening ligt de in Boxtel en Haaren gekozen tussen een Nationaal Park en een Nationaal Landschap in. Ook moet er een deugdelijk antwoord zijn op de hierboven gestelde vragen.

De SP komt tot deze strategische insteek onder andere omdat naar verwachting zelfs bij een veel krachtiger ontwikkeling van duurzame energie dan tot nu toe nog geruime tijd niet-duurzame energiebronnen nodig zullen zijn. De discussie gaat dan over kernenergie, kolen of gas en binnen die trits geeft de SP de voorkeur aan gas.

De SP gaat over deze mening overigens graag in discussie. Reacties kunnen naar bjmgerard@gmail.com.

Uw gemeente ook in beeld?
Cuadrilla heeft een grote concessie toegewezen gekregen, namelijk ruim 1900 km2, ongeveer half Brabant dus. Daarnaast zijn er kleinere winnings- en opsporingsconcessies. Als u wilt weten of uw gemeente in aanmerking komt voor een van de vijf proefprikken van Cuadrilla (of van een ander bedrijf), kijk dan op bijgevoegd kaartje (klik hier).

De actiepicknick
Het comité Schaliegasvrij Haaren en idem Boxtel hadden, samen met het Groen Front, een actiepicknick georganiseerd op het boorveldje, pal naast het Datacentrum van de Rabobank (die overigens als de door is dat mogelijke aardbevinkjes hun harde schijven verwoesten). Bernard Gerard ging er voor de PS-fractie van de SP kijken. Heel druk was het niet, maar het geheel had wel het NOS-journaal gehaald.

De discussies gingen over specifiek het schaliegas, maar meer nog over het energiebeleid in zijn algemeenheid. Het Groen Front bestaat uit lieve jongens en meisjes, met wie goed te discussiëren valt, ook als je minder optimistisch dan zij bent over de kansen van duurzame energie op korte termijn. Ze kennen het argument dat voor de overgangsperiode naar duurzame energie zeker nog een tijd lang gas nodig zal zijn - uitstel dus - maar vrezen dat een grote nieuwe gasbron in praktijk eerder afstel gaat betekenen. Dat is op zich een argument om in het achterhoofd te houden.

U bent hier