h

BOEREN & BURGERS WEST-BRABANT NIET LATEN BETALEN VOOR RAMP

17 februari 2011

BOEREN & BURGERS WEST-BRABANT NIET LATEN BETALEN VOOR RAMP

De SP-fractie in provinciale Staten heeft vandaag in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten opheldering gevraagd over de berichten dat Waterschap Brabantse Delta genoodzaakt is om de kosten van de nasleep van de brand bij Chemie-Pack op de boeren en burgers af te wentelen.

Statenlid Ron van Zeeland: “Het past niet om bij een ramp van deze omvang, waar de West-Brabantse belastingbetaler part nog deel aan heeft, eenzijdig de rekening neer te leggen bij boeren en burgers. Het Waterschap heeft snel en adequaat gehandeld en daardoor grotere schade aan het milieu voorkomen. Ik wil van het College van GS weten wat ze gaan doen om te zorgen dat de vervuiler betaalt.”

Hieronder de vragen die zojuist zijn ingediend bij Gedeputeerde Staten.

Geacht College,

Vandaag maakte Waterschap Brabantse Delta bekend dat het mogelijk de waterschapbelasting zal moeten verhogen om de financiële lasten ten gevolge van de brand bij Chemie Pack in Moerdijk te kunnen dragen. De kosten waar het Waterschap voor staat zouden € 16 miljoen bedragen. De lastenverzwaring kan oplopen tot 40%. Voor burgers betekent dit mogelijk een belastingverhoging van enkele tientjes, boeren betalen mogelijk honderden euro’s meer aan waterschapsbelasting. En dat voor een brand waar zij part nog deel aan hadden.

Waterschap Brabantse Delta heeft snel en adequaat gereageerd op de brand. Door tijdig in te grijpen is schade aan het watersysteem beperkt gebleven en is de natuur een kleine ramp bespaard gebleven. Het waterschap heeft niet gewacht op duidelijkheid over een eventuele financiële vergoeding. Dat is in dit geval niet onverantwoord maar juist heel verstandig. Dankzij de alertheid van het waterschap is meer ellende voorkomen.

Het was de provincie Noord-Brabant die destijds mede heeft aangedrongen op Moerdijk als vestigingsplaats voor de chemische industrie. De gevolgen van de brand bij Chemie-Pack en de nasleep ervan zijn regio-overstijgend.

Het Rijk heeft eerder al te kennen gegeven geen verantwoordelijkheid te willen nemen voor de kosten. Dat betekent dus dat de kosten – indien deze niet door Chemie-Pack worden betaald of zijn op te brengen – door de inwoners en agrariërs in West-Brabant moeten worden opgehoest.

Naar aanleiding hiervan heb ik de volgende vragen aan uw College:

1. Hebt u kennis genomen van de nieuwsberichten waarin Waterschap Brabantse Delta aankondigt de waterschapsbelasting te moeten verhogen om de lasten van de nasleep van de brand bij Chemie-Pack Moerdijk te kunnen dragen?

2. Bent u met mij van mening dat het niet billijk is deze kosten op burgers en agrariërs in West-Brabant af te wentelen? Zo nee, waarom niet?

3. Wat hebt u ondernomen, of wat gaat u nog ondernemen om het Rijk te bewegen hier haar verantwoordelijkheid te laten nemen zodat de rekening bij Chemie-Pack wordt neergelegd, en indien deze niet in staat blijkt de kosten te betalen, het Rijk?

4. Wat kan de provincie Noord-Brabant verder betekenen?

5. Was het Waterschap Brabantse Delta verplicht de gevolgen van de brand op te ruimen? Indien dit niet het geval was, wie dan wel en waar zou de rekening dan terecht komen?

6. Bent u bereid te onderzoeken hoe het gesteld is met de schadeverzekeringen van risicovolle bedrijven in Noord-Brabant? Zo nee, waarom niet?

Hartelijke groet,
Ron van Zeeland

Zie ook vragen Paulus Jansen

U bent hier