h

Reiling aangepakt na klachten en brandbriief SP

20 november 2010

Reiling aangepakt na klachten en brandbriief SP

De brandbrief de de SP donderdagavond naar het provinciebestuur stuurde heeft snel succes gehad. Al blijft het zuur dat niet eerder naar bewoners, GGD, SRE en de gemeente Heeze-Leende is geluisterd. De provincie sommeerde Reiling het afvalwater af te voeren, evenals het teveel aan compostmateriaal en de composteerinrichting wordt afgedekt.

Vrijdag is er spoedberaad gehouden waarbij een hele batterij aan vertegenwoordigers van diverse overheidsinstanties aanwezig was. Halverwege de dag kwam er het volgende communiqué:

Overlast Reiling aangepakt

Vanaf vrijdag 19 november mag het bedrijf Reiling Sterksel BV geen te composteren materiaal meer aanvoeren. Dit naar aanleiding van veel klachten van omwonenden over geuroverlast. De aanwezige te composteren materialen die de geur mede veroorzaken, zijn per direct afgedekt. De andere geurbron, het in de bassins opgeslagen afvalwater, wordt vanaf zaterdag 20 november gedeeltelijk afgevoerd. Door het afvoeren kan de geuroverlast tijdelijk toenemen.

Uit onderzoek dat door bureau Milieumetingen van de provincie Noord-Brabant is verricht, is gebleken dat door de hevige regenval van het afgelopen weekend het composteerproces ernstig is verstoord. Mede door de weersomstandigheden van afgelopen week, dichte mist, zorgde dit voor ernstige geuroverlast. Ook is geconstateerd dat de hoeveelheid te composteren materiaal dat op het bedrijf aanwezig is, meer is dan de provinciale vergunning toestaat.

Een aantal inwoners van Sterksel heeft gemeld last te hebben van hoofdpijn, luchtwegklachten en/of misselijkheid met braakneigingen. De GGD geeft aan dat dit veroorzaakt is door de geur, maar geeft ook aan dat deze klachten verdwijnen zodra de geuroverlast verdwijnt. Meer informatie hierover vindt u op de website van de GGD Brabant Zuid-Oost: www.ggdbzo.nl.

De provincie heeft, als bevoegd gezag, deze bestuursdwang opgelegd. Het bedrijf heeft echter zelf de maatregelen uitgevoerd. De komende tijd zullen door het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bureau Milieumetingen regelmatig metingen worden verricht. Mede op basis van de uitslag van deze metingen wordt het vervolgtraject bepaald.

De gemeente Heeze-Leende betreurt de overlast en hoopt dat de genomen maatregelen zullen bijdragen aan het oplossen van de overlast.

Een aantal zaken is wel opvallend. Ten eerste lijkt het er sterk op dat pas werd ingegrepen nadat de brandbrief van SP-Statenlid Ron van Zeeland voor de nodige publiciteit zorgde. Ingrijpen had al eerder gekund omdat de handhaver van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) de provincie al een 'artikel 1-aanwijzing' had gegeven. Dit is normaal gesproken een niet te negeren aanwijzing, vergelijkbaar met een brandalarm.

Opvallend is ook dat de burgemeester van Heeze-Leende positie gekozen lijkt te hebben. Zijn druk, de klachten, de vasthoudendheid van de SRE-handhaver, de aandacht van de GGD hebben er mede voor gezorgd dat de provincie na de brandbrief weinig anders meer kon dan ingrijpen.

Discutabel is de snelle conclusie dat één van de oorzaken overvloedige regenval is, terwijl er ook afvalwater is gevonden. Reiling is een duur bedrijf geworden voor de overheid. Nu mag het RIVM en Bureau Milieumetingen verder onderzoek doen op basis waarvan vervolgstappen zullen worden bekeken.

De SP zal blijven hameren op structurele oplossingen. Het bedrijf sluiten is voorlopig nog een brug te ver voor de provincie. Wellicht dat de onderzoeken door justitie, arbeidsinspectie, NFI en AID wel aanleiding zijn om hiertoe over te gaan.

U bent hier