h

Branddbrief naar GS: Sancties Reiling

18 november 2010

Branddbrief naar GS: Sancties Reiling

Na een reeks van incidenten, overtredingen, aangezegde dwangsommen, een grootscheepse inval door diverse instanties, een betreurenswaardig ongeval met dodelijke afloop, beleefden de inwoners van Sterksel deze week het zoveelste hoofdstuk in het drama ‘Reiling’. De provincie werd gewaarschuwd, maar het heeft er alle schijn van dat men niet wíl ingrijpen. Ron van Zeeland stuurde een brandbrief.

Statenlid Van Zeeland over de situatie: "Telkens denk je dat het niet veel gekker kan. Maar deze week had de provincie in kunnen grijpen en blijkbaar is het weer niet gebeurd. Het is niet meer uit te leggen waarom de inwoners van Sterksel deze ellende over zich heen moeten krijgen en het bedrijf gewoon door kan draaien."

Hieronder de brandbrief met schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten:

Geacht College,

Allereerst druk ik u op het hart deze brief met de hoogst mogelijke urgentie te behandelen. De gestelde vragen in deze brief dien ik in i.h.k.v. ex artikel 3.2 RvO.

Na een reeks van incidenten, overtredingen, aangezegde dwangsommen, een grootscheepse inval door diverse instanties, een betreurenswaardig ongeval met dodelijke afloop, beleefden de inwoners van Sterksel deze week het zoveelste hoofdstuk in het drama ‘Reiling’.

Volgens mijn informatie heeft de SRE vorige week een rapportage naar de provincie gestuurd met een zogenaamd ‘categorie 1-advies’, in gewone mensentaal: vergelijkbaar met een brandmelding. Na veel klachten bij het Provinciaal Milieuklachtenpunt van de provincie is begin deze week door controleurs en handhavers van de provincie en SRE poolshoogte genomen. Wederom zou door de SRE-handhaver een ‘categorie 1-advies’ aan de provincie uitgebracht. Niets stond ingrijpen door de provincie in de weg.

Wat gebeurde er verder?

De GGD en een huisarts zijn gebeld door inwoners van Sterksel. Extreme stankoverlast in het dorp waar mensen letterlijk ziek van werden hebben voor enkele tientallen klachten bij het provinciale klachtenloket gezorgd. De GGD heeft ter plaatse met bewoners gesproken.

Wat zou de oorzaak geweest zijn van de overlast?

Een grote hoeveelheid groenafval is op de openlucht-composteringsinstallatie gestort waarna afvalwater (wat het bedrijf na buitenbedrijfstelling van de gedoogde, niet-vergunde, container cq zuiveringsinstallatie aan de lippen staat) over het groenafval is geloosd.

Mij bereiken meerdere verhalen van burgers die vertellen door de GGD als SRE zijn benaderd met het dringende verzoek om te blijven klagen bij de provincie. Waarom? Omdat de provincie zou weigeren op te treden na waarschuwingen door het SRE. De GGD zou de gevolgen van compostering willen onderzoeken, maar moet daarvoor opdracht krijgen van de provincie.

Ondertussen zijn deze week ook weer wagens van het NFI op het bedrijventerrein van Reiling gesignaleerd.

Resumé: mensen worden ziek, klagen; SRE, gemeente en GGD trekken aan de bel, zowel bij provincie als bij bewoners; er wordt niet handhavend opgetreden; de overlastveroorzakende praktijken gaan gewoon door.

Als ambulance, politie en brandweer op een dergelijke manier zouden reageren zou het er in Nederland beroerd uitzien.

Wanneer komt u in actie? Wat moet er nog gebeuren voordat u als bevoegd gezag optreedt?

Voorts heb ik nog de volgende vragen:

1. Klopt het dat u van het SRE een ‘categorie 1-advies’ hebt gekregen in week 46 en/of week 45 waarmee u een de mogelijkheid had om handhavend op te treden en de overlastgevende praktijken te beëindigen?
2. Zo ja, waarom is dit niet aangegrepen om handhavend op te treden tegen Reiling?
3. Hoeveel ton groenafval mag er volgens de vigerende milieuvergunning door Reiling maximaal verwerkt worden bij de afdeling compostering?
4. Hoeveel ton groenafval was er bij controle aanwezig op het bedrijf of bij de compostering (op basis van gegevens van de weegbrug?
5. Klopt het dat het bedrijf afvalwater op plantenresten cq composteerinstallatie heeft geloosd?
6. Welke overtredingen zijn door de ambtenaar van de provincie ter plaatse aanwezig, geconstateerd?
7. Wat is daarvoor een passende sanctie?
8. Hoe is de verwerking van afvalwatering geregeld, nu de indertijd gedoogde container/zuiveringsinstallatie na het bedrijfsongeval niet meer mag worden gebruikt?
9. Hoe is het afgelopen met de dwangsommen van provincie en waterschap waar het bedrijf eerder voor is aangeschreven?
10. Is de situatie inmiddels verbeterd of is er wederom sprake van overtredingen m.b.t. de verwerking en opslag van het afvalwater?
11. Is het waterschap op de hoogte gesteld van de situatie deze week?
12. Hebt u inmiddels al opdracht gegeven aan de GGD om verder te gaan dan alleen een bronnenonderzoek m.b.t. de mogelijk nadelige gevolgen van composteren in de open lucht?
13. Op hoeveel plaatsen in de provincie zijn nog meer composteerinrichtingen in de open lucht vergund door de provincie?
14. Kunt u bevestigen dat medewerkers van de GGD omwonenden hebben verteld dat zij symptomen vertonen van mensen die beroepsmatig actief zijn in een composteerinrichting?
15. Klopt het dat de GGD aanbeveelt compostering allen nog te vergunnen als deze overdekt/afgesloten plaatsvindt?
16. Bent u bereid in de nieuwe vergunning de voorwaarde op te nemen dat compostering alleen in een gesloten inrichting plaats mag vinden? Zo nee, waarom niet?
17. Bent u in overleg met andere overheden en gezagen om te bezien of in het licht van uw en hun bevoegdheden er mogelijkheden zijn om het bedrijf te sluiten? Zo nee, waarom niet?
18. Hebt u inmiddels pogingen ondernomen om het overleg vlot te trekken tussen de gemeenten Cranendonck en Heeze-Leende betreffende de ontsluitingsweg? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is de stand van zaken?

Hartelijke groet,

Ron van Zeeland
SP-fractie Provinciale Staten

Dossier Reiling op weblog Ron van Zeeland.

U bent hier