h

Beweging in Reilingdossier?

10 september 2010

Beweging in Reilingdossier?

Veertig medewerkers van Reiling Sterksel waren in werkleding naar de SP-avond in Maarheeze gekomen om de presentatie van het 'Reilingrapport' bij te wonen. Omwonenden, burgemeesters en Statenleden reageerden en ook de directeur liet zich horen. Reiling staat op de agenda.

Het rapport met de uitslagen van de enquête die de statenfractie van de SP samen met vrijwilligers en de afdeling Geldrop-Mierlo in juli huis aan huis in Maarheeze en Sterksel hebben afgenomen werd aangeboden aan burgemeester Meinema van Cranendonck (midden op de foto hieronder) en burgemeester Verhoeven van Heeze-Leende (rechts).

Aanvankelijk zouden ze niet reageren, uiteindelijk deden ze dat toch. Ze namen een stapel rapporten mee voor hun wethouders en ambtenaren en zouden de bevindingen bespreken.

Statenleden Evert van Schoonhoven (GL), Annegien Wijnands (PvdA), Cor van der Burgt (VVD) en Fer Smolders (CDA, v.l.n.r. op de foto hieronder) reageerden op de uitslagen van de enquête. Naast waardering voor het initiatief, bleek al snel dat een meerderheid de verkeersproblematiek op korte termijn op de agenda van de statencommissie te willen zetten.

Fer Smolders gaat met steun van de andere partijen de Gedeputeerde van mobiliteit vragen de regie te nemen en te bemiddelen tussen de gemeenten Heeze-Leende en Cranendonck over de langslepende discussie over de ontsluitingsweg.

Daarmee zijn de zorgen van de bewoners nog niet weg. Het feit dat geen MER-rapportage nodig zou zijn voor de activiteiten van het grondverzet- en recyclingbedrijf werd door enkele Statenleden vreemd gevonden.

Directeur Driessen van Reiling gaf desgevraagd aan niet onwelwillend te staan tegenover verplaatsing van het bedrijf. Daar is veel geld mee gemoeid.

De emoties liepen soms hoog op bij werknemers en bewoners. Ook is nog lang niet duidelijk wat de consequenties zijn voor de ervaren overlast als de milieuvergunning van Reiling wordt uitgebreid

Ron van Zeeland stak de hand in eigen boezem over de vraagstelling: "De vraag over het vrachtverkeer suggereert dat alle overlast door Reiling wordt evroorzaakt, dat is niet zo. Uiteindelijk maakt het voor bewoners niet uit waar de vrachtwagens vandaan komen, als er maar een oplossing komt."

Dat er voorlopig nog geen oplossing is beseft hij ook: "Het gaat erom dat er er een oplossing komt die recht doet aan de werkgelegenheid, maar zeker ook aan de overlast en de zorgen rond gezondheid die de mensen ervaren bij de activiteiten. Werkgelegenheid, milieu en gezondheid moeten in balans zijn en dat is nu bij lange na niet het geval."

Hieronder in het kort enkele uitslagen, het hele rapport is hier in pdf-formaat binnen te halen.

geuroverlast
54% van de respondenten geeft aan geuroverlast te ervaren. Daarvan ervaart 20% dit dagelijks:

vervuiling
54% van de respondenten ervaart overlast van vervuiling. Daarvan geeft 46% aan dit dagelijks te ervaren:

geluidsoverlast
57% van de respondenten geeft aan geluidsoverlast te ervaren, waarvan 60% dagelijks:

verkeersoverlast
79% van de mensen die een enquête heeft teruggestuurd ervaart verkeersoverlast. 76% hiervan geeft aan dagelijks overlast van verkeer te ervaren:

gezondheid
67% van de respondenten maakt zich zorgen over de gezondheid in relatie tot de activiteiten van Reiling:

klachten
46% van de respondenten heeft nooit ergens een klacht ingediend n.a.v. ervaren overlast, 17% heeft het overwogen en 37% heeft daadwerkelijk een klacht ingediend. Van degenen die ooit een klacht heeft ingediend is 88% niet tevreden over de afwikkeling daarvan.

84% van de respondenten geeft aan de activiteiten van Reiling ongewenst te vinden in de nabijheid van Sterksel of Maarheeze:

Zie ook 'dossier Reiling' op het weblog van Ron van Zeeland, klik hier.

Het rapport is hier in pdf-formaat binnen te halen.

U bent hier