h

Vragen over Ecologische Verbindingszône StadsAa Den Bosch

29 juli 2010

Vragen over Ecologische Verbindingszône StadsAa Den Bosch

De provincie heeft biodiversiteit en natuur hoog in het vaandel staan. Door reconstructie van een ravelijn in Den Bosch te subsidiëren werkt de provincie nu verstening van de Aa in de hand.

De plannen van de gemeente gaan nog een stuk verder. Niet alleen werden ter voorbereiding van een nieuwe brug al veel bomen en struiken gekapt, de andere oever van de Aa zal helemaal met tufsteen worden bedekt. Omdat dit in tegenspraak is met de zoekfunctie die de Aa heeft als natte Ecologische Verbindingszône, hebben de SP-fracties in Provinciale Staten en de gemeenteraad schriftelijke vragen gesteld:

Geacht College,

De provincie heeft In het kader van de subsidieregeling Cultureel Erfgoed in april 2010 een subsidie van € 100.000,- toegekend aan de gemeente ’s-Hertogenbosch voor de restauratie van het ravelijn. Het ravelijn is gelegen aan de StadsAa, die is aangemerkt als zoekgebied voor natte Ecologische Verbindingszone (EVZ).

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft voorts plannen gepresenteerd (aan bewoners) om aan de overzijde van het ravelijn de oever geheel te bekleden met tufsteen.

Naar aanleiding hiervan heeft de SP de volgende vragen:

1. Heeft het feit dat de StadsAa zoekgebied is voor de natte EVZ consequenties voor de inrichting van de Aa en de oevers in de stad? Worden er beperkingen opgelegd aan bestemming van het gebied?

2. Is onderzocht of de verstening van de oever met tufsteen enerzijds en anderzijds de gedeeltelijke reconstructie van het ravelijn mede m.b.v. provinciale subsidie in strijd is met het geldende bestemingsplan en met beleid t.a.v. (natte) EVZ’s? Zo ja, wat leverde dit op? Zo nee, waarom niet?

3. Hoe verhouden deze plannen zich tot ‘De Groene Delta’? Zijn hier ook provinciale subsidies voor verstrekt en zo ja, conflicteren die op enige wijze met de plannen van de gemeente ’s-Hertogenbosch m.b.t. de herinrichting van de oevers of met enig provinciaal belang?

4. Is een natte EVZ-functie nog te realiseren als aan beide zijden de oever versteend wordt?

5. In een e-mail aan ambtenaren van de gemeente ’s-Hertogenbosch (d.d. 19 mei 2010) rept de medewerker van het Waterschap Aa en Maas over de mogelijke opheffing van de functie EVZ die nu nog op de Aa rust. Bent u hiervan op de hoogte? Bent u het eens met deze zienswijze? Zo ja, graag toelichting. Zo nee, welke actie zet u hierop uit?

6. Bent u het met de SP eens dat een verstening van beide oevers niet te rijmen is met de bevordering van de biodiversiteit? Bent u bereid provinciale partners in genoemde projecten hierop aan te spreken?

In ambtelijke beantwoording op vragen van bewoners wordt gesteld: “De herinrichting gaat ten koste van de bestaande groenstructuur. De oevers worden op een andere wijze vormgegeven waarbij ze voldoen aan het gewenst ecologisch functioneren.” (zie verder ambtelijke e-mail van Roel Dekens gemeente ’s-Hertogenbosch d.d. 8 juni 2010)

7. Wat is de rol van de provincie als het gaat om stedelijke natuur en (natte EVZ’s)?

8. Wat verstaat u onder ‘gewenst ecologisch functioneren’?

Vriendelijke groet,

Ron van Zeeland,
SP-fractie Provinciale Staten

weblog Ron van Zeeland (met de vragen van de gemeenteraadsfractie van de SP)

U bent hier