Goudgerande opleiding voor vertrekkend Gedeputeerde
Goudgerande opleiding voor vertrekkend Gedeputeerde
Op het allerlaatste moment heeft Cora van Nieuwenhuizen op kosten van de provincie nog een opleiding gevolgd aan het Tiasnimbas-instituut. Het betreft de cursus Strategy, Innovation and Governance waarvoor de provincie maar liefst €21.000,- betaalde.
Zo maakte de (iniddels ex)-gedeputeerde in maart van dit jaar nog een masterclass mee in Boston, terwijl al ruim bekend was dat zij vanaf 9 juni lid van de Tweede Kamer zou zijn. De provincie liet aan RTL weten niet van plan te zijn een (deel van) de kosten aan mevrouw van Nieuwenhuizen terug te vragen. Statenlid Nico Heijmans is van mening dat dit een manier van omgaan met gemeenschapsgeld is, die normaal al niet kan, maar zeker in deze tijd van crisis, ontslagen bij de provincie en sterke bezuinigingen door diezelfde provincie, is deze gang van zaken een schande.
Hieronder de schriftelijke vragen aan die Nico Heijmans, fractievoorzitter van de SP-statenfractie, aan het college van GS van Noord-Brabant hierover stelt:
Geacht college,Uit onderzoek van RTL is gebleken dat de Brabantse Gedeputeerde van Nieuwenhuizen een cursus heeft gevolgd op kosten van de provincie. Het zou gaan om de cursus Strategy, Innovation and Governance van het Tiasnimbas-instituut. Kosten van de cursus, inclusief masterclass in Boston, €21.000,-. De SP-fractie heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen:
1. Wat is de reden dat u mevr. Van Nieuwenhuizen een dergelijke dure cursus heeft laten volgen op kosten van de gemeenschap? Waar schoot de gedeputeerde tot op het moment van het volgen van deze cursus in tekort, waardoor er de noodzaak van deze cursus was?
2. Kunt u aangeven waarom specifiek mevrouw van Nieuwenhuizen deze cursus op kosten van de provincie kon volgen en waarom andere gedeputeerden blijkbaar deze noodzakelijke cursus niet nodig hebben?
3. Als mensen in dienst van de provincie een dure cursus of opleiding volgen op kosten van de provincie, eist u dan dat zij een bepaalde tijd in dienst blijven of anders (een deel van) de kosten van de opleiding terugbetalen?
4. Als u een dergelijk beleid heeft, waarom geldt dit dan niet voor deze ex-gedeputeerde?
5. Als uw antwoord hierop is, zoals u RTL liet weten, dat u afziet van terugvordering vanwege het feit dat de ex-gedeputeerde een nieuwe functie heeft in het openbaar bestuur, geldt dit dan ook voor ambtenaren? Bent u van mening dat de functie van kamerlid een functie is in het openbaar bestuur, of juist een uitgesproken partijpolitieke functie?
6. Heeft u rond het volgen van deze bijzonder dure cursus Provinciale Staten nog op een of andere wijze geconsulteerd?
7. In de besluitenlijst d.d. 1 maart 2010 konden we lezen dat de ex-gedeputeerde deel nam aan een studiereis naar de VS. Op dat moment was toch al bekend dat mevrouw van Nieuwenhuizen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid begin juni zou vertrekken, is dit voor u geen aanleiding geweest u te beraden of deze cursus van 5 masterclasses wel moest worden afgemaakt? Was deze reis naar de VS een onmisbaar onderdeel van de cursus en heeft de ex-gedeputeerde hiervoor verlofdagen opgenomen? Wanneer hebben GS besloten dat Mevrouw van Nieuwenhuizen deze cursus op kosten van de gemeenschap mocht volgen?
8. Bent u bereid om eens indringend te bezien of er niet strenge(re) criteria zouden moeten worden opgesteld op grond waarvan gedeputeerden op kosten van de provincie een cursus of opleiding mogen volgen?
Met vriendelijke groet,
Nico Heijmans
Zie ook Nico Hemans in het RTL nieuws: klik hier
- Zie ook:
- Bestuur in Brabant