h

SP stelt vragen over bestemming Huize Providentia

20 juni 2010

SP stelt vragen over bestemming Huize Providentia

In augustus 2008 bracht het college van Gedeputeerde Staten de nota Actieplannen nieuw dorps bouwen uit over de herontwikkeling van Brabantse kloostercomplexen. Daarin stond dat in Brabant een tendens waarneembaar is waarin de geloofsgemeenschap wegtrekt of cliënten van verzorgingsinstellingen die er zijn gevestigd extramuraal gaan wonen.

Dat was de aanleiding om de herstructurering van deze complexen te faciliteren. Doel ervan is het provinciaal belang van de instandhouding van het typisch Brabantse cultureel erfgoed en landschapsbepalend element. Het college zou deze tendens onderzoeken op basis van een voorbeeld: Huize Providentia in de gemeente Heeze-Leende. Op het terrein van deze op een oud kloostercomplex gevestigde zorginstelling voor gehandicapten wil de gemeente Heeze-Leende ongeveer 250 woningen bouwen in de natuur. Dit plan zal ingrijpende gevolgen hebben voor natuur en landschap op deze plek, voor de huidige bewoners van Huize Providentia en voor het dorp Sterksel.

Veerle Slegers van de SP-statenfractie heeft daarom de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:
1. De gemeente Heeze-Leende wil de bestemming van het Providentia-terrein wijzigen van maatschappelijk naar wonen, om de bouw van woningen mogelijk te maken. Vindt u dit een wenselijke wijziging? Zo ja, waarom?
2. Bent u zich ervan bewust dat de bouw van woningen in de EHS en de AHS is gepland?
3. Bent u het met de SP-fractie eens dat bouwen in de EHS ongewenst en zelfs ongeoorloofd is? Zo ja, hebt u de gemeente Heeze-Leende hierop geattendeerd? Zo niet, waarom niet?
4. Heeft de gemeente Heeze-Leende volgens u heldere plannen voor natuurcompensatie opgesteld?
5. U stelt in bovengenoemde nota dat er “voor de herstructurering wel wat kritieke massa nodig is en dat daarom nieuwe complexen kunnen functioneren als kleine dorpen.” U legt deze stelling in de nota niet verder uit. Waarom is er ‘wat kritieke massa’ nodig?
6. Ook stelt u in de nota dat door de herstructurering (her-) nieuwde, bijzondere leefgemeenschappen mogelijk worden gemaakt. Van welke (her-)nieuwde bijzondere leefgemeenschap is sprake in de plannen voor Huize Providentia?
7. Het provinciaal belang van de herontwikkeling van Brabantse kloosterterreinen is de “instandhouding van het typisch Brabantse cultureel erfgoed en landschapsbepalend element”, zegt u in de nota. Verderop in de nota stelt u dat de herstructurering van Huize Providentia het landschap in de directe omgeving in stand houdt en versterkt. Bent u het met de SP-fractie eens dat de bouw van 200 koop- en huurwoningen inclusief de opwaardering en/of nieuwe aanleg van ontsluitingswegen en andere noodzakelijke infrastructuur in ondermeer de EHS en AHS haaks staat op het doel van instandhouding van het culturele erfgoed en het landschapsbepalende element dat Huize Providentia van oudsher is? De bouw van zoveel woningen met benodigde extra infrastructuur zal immers de traditionele kleinschalige maatschappelijke functie én het landschapsbepalende element van Huize Providentia sterk én onherroepelijk veranderen.
8. De bouw van ongeveer 250 woningen zal in potentie bijna een verdubbeling van het aantal inwoners van het verderop gelegen dorp Sterksel met zich meebrengen die vooral van buiten het dorp zullen komen. Deze grootschalige, niet bepaald natuurlijke ontwikkeling zal een schokeffect hebben op de lokale samenleving in Sterksel en op de sociale cohesie en het maatschappelijk functioneren ervan. Heeft u onderzoek gedaan naar dat effect en de mogelijke gevolgen ervan? Zo ja, wat waren daar de conclusies van? Zo niet, waarom hebt u daar geen onderzoek naar gedaan?
9. Welke garanties zijn er ingebouwd in het plan dat het voor de cliënten van Kempenhaeghe die in Huize Providentia wonen een meerwaarde heeft om -na een heel leven te hebben doorgebracht in een zeer rustige, gereguleerde, speciaal op hen aangepaste omgeving- ineens in de complexiteit van de reguliere samenleving terecht te komen met alle drukte, hectiek en druk van dien? Met andere woorden: Welke garanties zijn er dat deze cliënten op geen enkele manier schade zullen ondervinden van de komst van een heuse reguliere woonwijk met ondermeer extra wegen en extra verkeer, spelende kinderen, etc.?
10. Zijn de cliëntenraad en de ondernemingsraad van Kempenhaeghe geraadpleegd over de plannen voor Huize Providentia? Zo ja, wat was hun reactie en is die reactie aanleiding voor u om uw facilitering van dit project aan te passen of te heroverwegen? Zo niet, waarom niet?
11. Huize Providentia herbergt cliënten met diverse fysieke en verstandelijke beperkingen. Sommige van die beperkingen lijken lastig verenigbaar met het leven in een reguliere woonomgeving. Welke garanties zijn er dat er geen ongewenste situaties ontstaan die de bron kunnen zijn van conflicten tussen de oorspronkelijke bewoners van Huize Providentia en de nieuwkomers in het nieuwe dorp?
12. De gemeente Heeze-Leende geeft aan dat de te bouwen woningen zullen worden verkocht aan mensen die “iets met gehandicapten hebben”. Vindt u dit een reeël voornemen? Hebt u met de gemeente Heeze-Leende besproken dat dit waarschijnlijk bijzonder moeilijk te bepalen zal zijn, en dat het voornemen helemaal onmogelijk realiseerbaar is wanneer de eerste kopers hun huis weer willen verkopen?
13. De nota gaat uit van het gegeven dat instellingen voor gehandicapten een extramuraliseringstraject doormaken. Bent u zich ervan bewust dat deze trend lijkt te keren omdat lang niet alle cliënten van deze instellingen baat blijken te hebben bij het leven in een reguliere woonomgeving, bijvoorbeeld omdat het leven daar te hectisch is of omdat zij sociaal niet kunnen integreren? En bent u bereid om met cliëntenraden van verzorgingscentra op kloostercomplexen en met belangenorganisaties in gesprek te gaan over deze trend, zodat u de consequenties ervan voor uw herstructureringsplannen in beeld kunt brengen?
14. Indien u zich bewust bent van de trend om juist minder cliënten dan voorheen extramuraal te huisvesten, wat betekent volgens u dan het gegeven dat er veel minder intramurale cliënten van verzorgingscentra buiten de muren gaan wonen voor uw herstructureringsplannen in het algemeen en voor uw plan om de herstructurering van Huize Providentia in het bijzonder te faciliteren op grond van uw argument van “omgekeerde integratie”?
15. Hoe verhouden zich uw plannen voor herontwikkeling van kloostercomplexen in het algemeen en Huize Providentia in het bijzonder met de nog dit jaar vast te stellen Verordening Ruimte 2e fase?
16. Welke belangen dienen volgens u te prevaleren in de plannen voor Huize Providentia en andere Brabantse kloostercomplexen: Die van de huidige kwetsbare bewoners, die van de natuur en het landschap of die van de grondopbrengst van het terrein van Huize Providentia?
17. Is er serieus nagedacht over minder ingrijpende economisch levensvatbare, ecologisch duurzamere en maatschappelijk meer bij de schaalgrootte van Sterksel passende alternatieven voor de herontwikkeling van Huize Providentia? Zo ja, welke waren dat? Zo niet, waarom niet?

http://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/bouwen-en-wonen/dorpen/nieuw-dorps-bouwen.aspx/~/related/0045e3436d2d440e8a7563895dce944d

U bent hier