h

Windmolens: zegen of vloek?

20 april 2010

Windmolens: zegen of vloek?


SP-Statenleden Nico Schouten, Wouter van der Staak en Ron van Zeeland zijn samen met fractiemedwerker Ramon Boersbroek op werkbezoek geweest in Halderberge. Ze spraken met vertegenwoordigers van de lokale actiegroep die 1300 handtekeningen verzamelde tegen de plaatsing van 25 windmolens, elk 165 meter hoog.

In het verkiezingsprogramma voor uit 2007 voor Provinciale Staten werd het SP-standpunt over wind- en zonne-energie als volgt verwoord:

De provincie dient waar mogelijk onderzoek naar en gebruik van alternatieve energiebronnen te stimuleren. Omdat grootschalige projecten als windmolenparken in het verstedelijkte gebied en het kleinschalige Brabantse landschap op grote bezwaren stuiten, is het zinvoller om te kijken naar kleinere, meer algemeen toepasbare alternatieven. Met name de land- en tuinbouwsector bieden hiertoe veel meer mogelijkheden dan op dit moment worden gerealiseerd.

Particulieren die duurzame energie opwekken door middel van zonne- en/of windenergie, meer produceren dan voor eigen gebruik noodzakelijk is en terugleveren aan het energienet, ontvangen zonder limiet een redelijke prijs per kWh geleverde energie.

Hoeven

De SP is alleen voor intiatieven als die steun genieten van de lokale bevolking. In Hoeven en Oudenbosch (gemeente Halderbergen in West-Brabant) werden in enkele dagen tijd ruim 1300 handtekeningen opgehaald tegen het voorstel van de voltallige gemeenteraad om twee projecten te honoreren waarbij in totaal 25 windmolens van ongeveer 165 meter hoogte worden geplaatst in het polderlandschap.

Het Rijk verplicht de provincie tot de realisatie van een bepaald aantal kilowatt aan windenergie. Ook worden er zoekgebieden aangewezen, die voornamelijk in West-Brabant te vinden zijn. E.e.a. wordt geregeld in de Verordening Ruimte, waarvan de eerste fase vrijdag 23 april in Provinciale Staten wordt vastgesteld. De SP zal voorstellen doen die moeten voorkomen dat gemeenten op ongewenste plekken windmolenparken toestaan.

Het verslag op het webblog van Ron van Zeeland.

U bent hier