h

SP: Vernietigend rapport over taxaties had eerder uitgereikt moeten worden

11 december 2009

SP: Vernietigend rapport over taxaties had eerder uitgereikt moeten worden

Op 10 december vergaderde de commissies RM en BM over de ‘Heijmansdeal’, bijna drie uur lang. Een van de meest besproken en betwijfelde onderwerpen waren de gebruikte taxaties. Na afloop van de vergadering overhandigde gedeputeerde Hoes de commissieleden een eerste contra-expertiserapport van ECORYS. Dit rapport was – in opdracht van Gedeputeerde Staten – in enkele dagen tot stand gekomen.

De commissieleden konden dus pas na afloop van de vergadering kennis nemen van het rapport van ECORYS. In onze ogen zijn de bevindingen van ECORYS schokkend en maken ze gehakt van de door GS gehanteerde taxaties. “Het taxatierapport vertoont methodologisch aanzienlijke tekortkomingen en de gevolgde marktvergelijking is onvoldoende onderbouwd.”, luidt de eerste conclusie. ECORYS onderbouwt deze conclusie met diverse feiten, voortkomend uit de bij de deal horende stukken.

De SP-fractie is verbolgen over het feit dat deze zeer belangrijke informatie pas na afloop van de commissievergadering is uitgereikt; hij lag al die tijd klaar in de vergaderruimte! Met een leespauze van vijf minuten hadden we de informatie goed kunnen gebruiken.

De SP statenleden Willemieke Arts en Spencer Zeegers hebben hierover de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten gesteld:

1. Waarom is het rapport van ECORYS niet aan het begin van de vergadering overhandigd? Was dat strategie?

2. Wij vinden dat de commissie hierdoor onthouden is van belangrijke informatie vooraf. Kunnen GS zich voorstellen dat ook dit weer een deuk betekent in het vertrouwen?

3. Het rapport van ECORYS fileert d.m.v. een quick-scan de gang van zaken rondom de taxaties bij de Heijmansdeal, maar beperkt zich daar ook toe. Worden ook andere taxaties volgens dezelfde methode als bij Heijmans uitgevoerd? Zo ja, is het dan niet nodig om bij de bespreking van de rapportage van de rekenkamer over het grondbeleid in januari alle taxaties te betrekken? Kunnen GS een overzicht verstrekken van de taxaties van 2009 en de gehanteerde taxatiemethode?

4. Kunnen GS – analoog aan de reactie op het rapport van de rekenkamer – een reactie maken op het rapport van ECORYS en daarbij aangeven welke verbeteringen in de taxatiemethode per direct worden ingevoerd?

5. Kunnen GS deze vragen beantwoorden voor de commissiebespreking op 15 januari 2010 over de rapportage van de rekenkamer?

U bent hier